Onze boeken

'Thuis heb ik nog een ansichtkaart': Prentbrief­kaarten van de Vechtstreek uit de collectie Lisman, 1900?–?1925

Door Juliette Jonker-Duynstee e.a.

Categorie
Utrecht
Boeknummer
#338316-WC17
Titel
'Thuis heb ik nog een ansichtkaart': Prentbrief­kaarten van de Vechtstreek uit de collectie Lisman, 1900?–?1925
Auteur
Jonker-Duynstee, Juliette & Edward Munnig Schmidt
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Amsterdam : Stokerkade
Jaar van uitgave
2021
ISBN10
9079156515
ISBN13
9789079156511
Taal
Nederlands
Beschrijving
Originele bedrukte hardcover, veel illustraties in kleur en z/w, 4to.
Samenvatting
'Thuis heb ik nog een ansichtkaart, daarop een kerk, een kar met paard…': het begin van het onvergetelijke lied 'Het dorp', gezongen door Wim Sonneveld. Het lied ademt de sfeer van nostalgie naar en transitie van het begin van de twintigste eeuw, de periode die in dit boek belicht wordt met zo'n 400 prentbriefkaarten uit de collectie Lisman. Het was, nu honderd jaar geleden, een stille wereld waarin men zich hoofdzakelijk te voet verplaatste en de petroleumboer met zijn honden­kar langs de huizen ging. Maar tegelijk begon de overgang naar een nieuwe wereld, de wereld van nu. De eerste auto's, de komst van elektriciteit en telefonie en het toegenomen gebruik van trein en fiets vergrootten de actieradius en de kennis van de mensen. De verhalen en prentbriefkaarten in dit boek doen... (Lees verder) verslag van het leven en de veranderingen in de Vecht­­streek tussen 1900 en 1925, aan de hand van thema's als horeca, toerisme, midden­stand en trans­port. Bijzonder was de rol van de prent­brief­­kaarten zelf, die in grote aantallen werden verzonden en vaak functioneerden als de sociale media van onze tijd. Daarnaast wordt de lezer meegenomen op een geografische reis over de Vecht tussen Utrecht en Muiden, langs buitenplaatsen, dorps­gezichten, terrassen en kastelen. Een reis die vandaag de dag soms nog hetzelfde beeld oplevert, maar tegelijk een andere, verstilde wereld toont waar wij in onze drukke tijd extra van kunnen genieten. En misschien wel soms naar terug kunnen verlangen…
Pagina's
256
Conditie
Redelijk — Lichte waterschade pagina 15/16; pagina 17 gevlekt; klein deel vootplat licht verkleurd; kreukje in bovenhoek bladzijde 75/76.
Prijs
€ 25,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.