Onze boeken

Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie deel I: Atlas Isaak de Graaf/Atlas Amsterdam / Comprehensive Atlas of the Dutch United East India Company Volume I: Atlas Isaak de Graaf/Atlas Amsterdam

Door Günter - a.o. Schilder

Categorie
Geschiedenis Nederland
Boeknummer
#288485
Titel
Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie deel I: Atlas Isaak de Graaf/Atlas Amsterdam / Comprehensive Atlas of the Dutch United East India Company Volume I: Atlas Isaak de Graaf/Atlas Amsterdam
Auteur
Schilder, Günter - a.o.
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Voorburg : Asia Maior
Jaar van uitgave
2006
ISBN10
9074861261
ISBN13
9789074861267
Taal
Nederlands, Engels
Beschrijving
Original cloth with silver printing, dust jacket, slipcase, richly illustrated in colour, big folio. Limited edition of 1600 copies, this is number 0853.
Samenvatting
Dit kaartenmateriaal is in veel gevallen het eerste dat in die periode van deze delen van Afrika en Azië werden gemaakt. Het stelt de historici van nu in staat door zijn veelzijdigheid, gedetailleerdheid en over het algemeen nog zeer goede staat van conservering, de geschiedenis van de Nederlandse koloniale expansie in de Oost ook in ruimtelijk verband nauwkeurig te reconstrueren.
Tot nu heet het publiek nog relatief weinig kennis kunnen maken met deze unieke VOC-kaartencollectie in het Nationaal Archief. Het enorme bestand aan kaarten, plattegronden en tekeningen is verspreid over verscheidene deelcollecties, terwijl ook de vaak bijzonder grote formaten van de kaarten en hun kwetsbaarheid het niet gemakkelijk maken om ze te raadplegen. Weliswaar zijn de meeste kaarten bij het Nation
... (Lees verder)aal Archief nu wel op microfiches te zien wordt hier en in andere archieven ook gewerkt aan de digitale ontsluiting van de verzamelingen. Waaraan het echter tot nog toe steeds heeft ontbroken is een groot wetenschappelijke overzichtsuitgave in atlasvorm, waarin met behulp van hoogwaardige facsimile-reproducties van alle relevante kaarten, plattegronden en tekeningen uit de collecties van het Nationaal Archief en andere VOC-archieven in binnen- en buitenland een alomvattend en systematisch historisch-cartografisch beeld van de vroegere compagniesbezittingen - vestigingen in heel Afrika en Azië wordt gegeven.
In dit manco zal nu in de jaren 2006-2010 alsnog worden voorzien door de verschijning van de zevendelige Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie/Comprehensive Atlas of the Dutch United East India Company. Deze monumentale tweetalige uitgave (Nederlands en Engels) komt tot stand in een samenwerkingsverband van het Nationaal Archief, het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, Explokart/Universiteit Utrecht en Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior, en zal per deel verschijnen in een eenmalige, beperkte oplage van ca. 1000 genummerde exemplaren. De voorliggende Atlas Amsterdam, de eerste uitgave in facsimile van de grote handgetekende overzichtsatlas van het gehele handelsgebied van de VOC die omstreeks 1700 in opdracht van het compagniebestuur werd vervaardigd door de Amsterdamse kaartenmaker Isaak de Graaf, vormt daarvan het eerste, inleidende deel.
Pagina's
420
Conditie
Goed — Sticker of University Utrecht on upper pastedown.
Prijs
€ 400,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.