Onze boeken

H.J. van Mook 1894-1965: een vrij en gelukkig Indonesie. Biografie

Door Tom van den Berge

Categorie
Indonesië & Nederlands Indië
Boeknummer
#287346
Titel
H.J. van Mook 1894-1965: een vrij en gelukkig Indonesie. Biografie
Auteur
Berge, Tom van den
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Bussum : Thoth
Jaar van uitgave
2014
ISBN10
9068686267
ISBN13
9789068686265
Taal
Nederlands
Beschrijving
Hardcover met goudopdruk, stofomslag, illustraties in kleur en z/w.
Samenvatting

De biografie van de controversiële laatste landvoogd van Nederlands- Indië, H. J. van Mook (1894-1965), die in juli 1947 een grootscheepse militaire actie tegen de Republiek Indonesië ontketende. Desondanks was Van Mook de man die gedurende zijn hele carrière 'een vrij en gelukkig Indonesië' - dekolonisatie - tot zijn lijf- spreuk had. Goed bestuur was volgens hem de basis voor een onafhankelijk Indonesië, maar ook de legitimatie van het Nederlandse gezag in Indië. Deze biografie toont de zware innerlijke strijd van de bestuurder pur sang die Van Mook was. Ook in zijn persoonlijke leven streed Van Mook een zware innerlijke strijd. Hij liet zijn echtgenote achter in Nederland waar hij na zijn ontslag in 1948 neergestreken was en emigreerde naar Amerika
... (Lees verder). Daar was hij enige jaren hoogleraar openbaar bestuur in het prestigieuze Berkeley, vervulde hij tot zijn pensioen een topfunctie bij de Verenigde Naties, maar leed hij een teruggetrokken bestaan. "Een vrij en gelukkig Indonesië" laat zien hoe Van Mooks politieke en persoonlijke leven op een dramatische wijze met elkaar verbonden zijn. Tom van den Berge heeft voor deze biografie als enige gebruik kunnen maken van het omvangrijke persoonlijke archief van Van Mook.
Pagina's
415
Conditie
Goed
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.