Onze boeken

De bloei van Haarlem: kunstleven aan het begin van de twintigste eeuw

Door M. Huig

Categorie
Noord-Holland
Boeknummer
#282713
Titel
De bloei van Haarlem: kunstleven aan het begin van de twintigste eeuw
Auteur
Huig, M.
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Bussum, Thoth
Jaar van uitgave
2001
ISBN10
9068682830
ISBN13
9789068682830
Taal
Nederlands
Samenvatting
Geen stad bezit zo'n raadselachtige verhouding tot beeldende kunst als Haarlem. Hoewel de Haarlemse bevolking voor uitgesproken kunstvijandig doorging, heeft de stad in het begin van de twintigste eeuw opvallend veel kunstenaars en kunstnijveraars van naam voortgebracht, zoals Mari Andriessen, Willem Bogtman, Otto de Kat, Herman Kruyder, Jan Bronner, Hendrik van den Eijnde en Kees Verwey. Ondanks de reputatie van haar bevolking kende Haarlem een levendige kunstwereld. De stad telde musea, kunstverenigingen en verder het Museum en de School voor Kunstnijverheid, die een belangrijke bijdrage leverden aan de moderne kunstnijverheid.
Dit boek is een cultuurgeschiedschrijving van de Haarlemse kunstenaarswereld in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Het beschrijft waarom kunstenaars naar
... (Lees verder) Haarlem kwamen, waarom ze er bleven, wat ze er deden, wie ze er ontmoetten en waar ze exposeerden. Het schetst een fascinerend beeld van de Haarlemse kunst en kunstnijverheid, waarin vooruitstrevende en behoudende, gebonden en vrije richtingen naast elkaar stonden in een tijdvak dat Nederland in een maatschappelijke stroomversnelling raakte en kennismaakte met moderne kunst. Het was een complexe en soms paradoxale periode die met recht geldt als De bloei van Haarlem.
Pagina's
239
Onderwerpen
Haarlem (35)
Conditie
Goed
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.