Onze boeken

De Gulden Tak. Antieke mythe en moderne literatuur

Door Paul Claes

Categorie
Secundair
Boeknummer
#259772
Titel
De Gulden Tak. Antieke mythe en moderne literatuur
Auteur
Claes, Paul
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam, De Bezige Bij
Jaar van uitgave
2000
ISBN10
9023439414
ISBN13
9789023439417
Taal
Nederlands
Samenvatting
Een mythe is een verhaal over min of meer wonderlijke gebeurtenissen die zich afspelen in een onbepaald verleden: de tijd van 'er was eens'. Goden, halfgoden, helden en fabelachtige dieren treden er samen met legendarische stervelingen in op. Maar wat brengen mythes tot uitdrukking? Zijn het fabeltjes voor oude vrouwen, zoals Cicero beweerde? Of is de mythe de inkleding van een diepere waarheid, die door figuurlijke lezing kan worden onthuld?

In 'De Gulden Tak' gaat Paul Claes op zoek naar de oorsprong, interpretatie en functie van de mythische literatuur en verkent hij de metamorfoses van de mythe in de moderne literatuur. Op telkens weer andere wijze spelen hedendaagse romanciers en dichters een spel met mythische vertellingen. Claes neemt de lezer mee op een avonturentocht door het m
... (Lees verder)ythische land van allusies, imitaties en allegorieën en verrijkt hem met inzichten en methoden om het werk van schrijvers als Claus, Mulisch, Lucebert en Faverey te begrijpen. Is de tijd van de grote verhalen voorbij? Niet zolang er vertellers zijn die ze herhalen en andere vertellers die ze verklaren.
Paul Claes (Leuven, 1943) is romanschrijver, dichter, essayist, vertaler én classicus. Zijn romans 'De Sater' (1993) en 'De Phoenix' (1998) werden genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Voor zijn poëzievertalingen kreeg hij de Martinus Nijhoff Prijs.

Over 'De Phoenix': 'Paul Claes heeft Pico della Mirandola in een rijk boek meesterlijk losgezongen uit de dode letters waarin hij begraven ligt.' (De Groene Amsterdammer)
'Een vernuftig, prikkelend en spannend boek.' (Trouw)
Pagina's
142
Conditie
Goed
Prijs
€ 6,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.