Onze boeken

Goed fout. Herinnering van een meeloper

Door Meindert Fennema

Categorie
Nederlands
Boeknummer
#259174
Titel
Goed fout. Herinnering van een meeloper
Auteur
Fennema, Meindert
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam, Prometheus/Bert Bakker
Jaar van uitgave
2015
ISBN10
9035143167
ISBN13
9789035143166
Taal
Nederlands
Samenvatting
In 1965 stikte David Rutgers van Rozenburg in een roetkap die hem tijdens een ontgroeningsritueel in Utrecht over het hoofd getrokken was. 'Wij willen voorkomen dat er een generatie slappe jonkers ontstaat,' zei een anoniem Tres-lid naar aanleiding van deze 'Roetkapaffaire'.
Meindert Fennema deed kort daarop mee aan de groentijd van het Utrechts Studenten Corps. Hij schetst in Goed fout de ondergang van het traditionele studentenleven en de onstuitbare opkomst van een politieke omwenteling waarvan provo en Nieuw Links de dragers waren. Maar ook op cultureel gebied was er sprake van een revolutie.
Als Fennema in 1968 naar Amsterdam verhuist om daar politieke en sociale wetenschappen te gaan studeren, komt hij terecht in een maalstroom van politieke conflicten, die hem ten slotte doen besl
... (Lees verder)uiten om lid te worden van de Communistische Partij van Nederland. Fennema ziet overeenkomsten tussen het USC en de cpn. De geslotenheid van de organisaties, het gevoel verheven te zijn boven de massa, het idee dat men voorbestemd is om leiding te geven aan de maatschappij. Maar waar het elitaire conformisme in het corps vooral uiterlijk vertoon was, werd de morele discipline binnen de cpn verinnerlijkt.
Meindert Fennema is emeritus hoogleraar politieke theorie van etnische verhoudingen. Hij schreef de biografie van Geert Wilders, Tovenaarsleerling (2010), en die van Hans Max Hirschfeld, De man van het grote geld (2007). In 2012 publiceerde hij Help! De elite verdwijnt en een jaar later verscheen zijn roman Het slachthuis. Tevens is Fennema columnist van volkskrant. nl.
Over Het slachthuis:
'De portrettering van de socialistische familie is onvergetelijk en de beschrijving van de omgang met dieren doet denken aan John Berger. Het slachthuis geeft een ontroerend en mooi tijdsbeeld van het Nederland na de oorlog. Een wereld die voorgoed voorbij lijkt te zijn.'
ABDELKADER BENALI
'Aandoenlijk, sfeervol en spannend.'
GUUSJE TER HORST
Over Tovenaarsleerling:
'Een smakelijke politieke biografie, die de lezer never a dull moment oplevert.'
NRC HANDELSBLAD
'Een spannend boek.'
FRITS BOLKESTEIN
Pagina's
299
Conditie
Goed
Prijs
€ 12,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.