Onze boeken

De revolutieverzamelaar: George Nypels, reiscorrespondent tussen de wereldoorlogen

Door Henk van Renssen

Categorie
Media
Boeknummer
#252438
Titel
De revolutieverzamelaar: George Nypels, reiscorrespondent tussen de wereldoorlogen
Auteur
Renssen, Henk van
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam, Uitgeverij Podium B.V.
Jaar van uitgave
2006
ISBN10
9057593289
ISBN13
9789057593284
Taal
Nederlands
Samenvatting
In 1919 krijgt de Maastrichtse journalist George Nypels (1885-1977) carte blanche van het Algemeen Handelsblad om als reiscorrespondent de brandhaarden van Europa te bezoeken. De gentleman-avonturier laat zich de kortstondige radenrepubliek van Hongarije binnensmokkelen, dringt als eerste bourgeois journalist door tot het Rode Moskou, spreekt de fascistische hoofdredacteur Benito Mussolini, ontmoet als eerste Europese journalist de Turkse rebellenleider Mustafa Kemal en ziet met een mengeling van zorg en fascinatie in maart 1923 (!) de jonge Adolf Hitler furore maken in de bierkelders van M nchen: 'Ik heb Hitler onlangs gehoord. Drie volle uren lang heb ik hem dingen horen vertellen waarvan slechts een z klein percentage me sympathiek was. En toch heb ik me geen ogenblik verveeld.'
Cultuu
... (Lees verder)rhistoricus Henk van Renssen stuitte per toeval in een antiquariaat op de naam van George Nypels. Hij ging op onderzoek en ontdekte een unieke journalistieke carri van een man die na de oorlog totaal in vergetelheid is geraakt. In De revolutieverzamelaar kruipt hij in de huid van de oorlogscorrespondent en brengt met diens eigenzinnige ooggetuigenverslagen de revolutionaire wordingsgeschiedenis van het moderne Europa tot leven.
'Zeldzaam spannend boek.' Wim Noordhoek, vPRO-radio
Henk van Renssen (1971) werkte jarenlang als redacteur voor de Volkskrant en is nu eindredacteur bij Vrij Nederland.
Pagina's
271
Conditie
Goed
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.