Onze boeken

Onder de giftige rook van Chipka: Louis Paul Boon en de fabrieksstad Aalst

Door K. Humbeeck

Categorie
Secundair
Boeknummer
#251872
Titel
Onder de giftige rook van Chipka: Louis Paul Boon en de fabrieksstad Aalst
Auteur
Humbeeck, K.
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Ludion/Querido
Jaar van uitgave
1999
ISBN10
9055442690
ISBN13
9789055442690
Taal
Nederlands
Samenvatting


Kort na de komst van de trein zette men in Aalst resoluut de spade in de grond om de natuurlijke loop van de Dender te corrigeren. Zo ontstond tussen de lieflijk meanderende rivier en de gekanaliseerde Dender een eiland, dat al snel met fabrieken zou worden volgestouwd. Op CHIPKA -want zo noemde het volk die nieuwe wereld- kwam tijdens het fin de siècle de kleine man in opstand tegen zijn nog bijna feodale heren. De naam heeft de klank van verzet. Op die bijna mythische plek, onder de giftige adem van hemelhoge schoorstenen, werd naar eigen zeggen Louis Paul Boon geboren. In werkelijkheid zag hij echter het levenslicht in de halflandelijke Sint-Jozefsparochie. In een wisselwerking tussen teksten van Boon, uitvoerig commentaar en goeddeels onbekende documenten maakt dit boek duid
... (Lees verder)elijk waarom Boon literair gesproken wel op Chipka geboren moest worden. De samenstellers reconstrueren de levensweg van de schrijver, van zijn legendarische geboorte in het industriële hart van Aalst tot zijn dood in Erembodegem, in zijn reservaat aan de bosrijke rand van de grauwe fabrieksstad.
Pagina's
311
Conditie
Goed
Prijs
€ 20,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.