Onze boeken

Draaikonten en haatblaffers: over de moeizame geboorte van de tolerantiegedachte

Door Guus Kuijer

Categorie
Politiek & Staatsinrichting
Boeknummer
#250274
Titel
Draaikonten en haatblaffers: over de moeizame geboorte van de tolerantiegedachte
Auteur
Kuijer, Guus
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam, Athenaeum - Polak & Van Gennep
Jaar van uitgave
2011
ISBN10
9025368468
ISBN13
9789025368463
Taal
Nederlands
Samenvatting

De tolerante samenleving is ontstaan tijdens onze nationale afhankelijkheidsstrijd. Mannen als Benito Arias Montano, begonnen als partijganger van de hertog van Alva, kregen vanaf de jaren zestig van de zestiende eeuw een open oor voor andersdenkenden. Zij zochten niet de confrontatie met intolerante calvinisten of katholieken, maar kozen als hun wapen de schijnbare meegaandheid, het plooien en gladstrijken. Dat was hun bijdrage aan de verdraagzame samenleving. Zij werden niet zo beroemd als Filips II of Calvijn, maar drukten wel een blijvend stempel op de Lage Landen. Anno 2011 staat de verdraagzaamheid opnieuw zwaar onder druk. Guus Kuijer schrijft Montano s levensverhaal tijdens diens verblijf in de kring van de Antwerpse drukker Christoffel Plantijn. Hij waarschuwt met een groot gevo
... (Lees verder)el van urgentie voor het verloren gaan van de destijds ontstane normen en waarden, en zegt daarover: `U begrijpt natuurlijk waarom ik dit boek schrijf. Ik maak me zorgen over de tolerante samenleving die in dit schitterende land ten koste van zo veel bloed en tranen is ontwikkeld.
Pagina's
221
Conditie
Goed
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.