Onze boeken

De stille macht. Hhet Europese binnenlands bestuur op Java en Madoera, 1808-1942

Door H.W. van den Doel

Categorie
Indonesië & Nederlands Indië
Boeknummer
#244879
Titel
De stille macht. Hhet Europese binnenlands bestuur op Java en Madoera, 1808-1942
Auteur
Doel, H.W. van den
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam, Bert Bakker
Jaar van uitgave
1994
ISBN10
9035114051
ISBN13
9789035114050
Taal
Nederlands
Samenvatting

De geschiedenis van Nederlands-Indie roept nog steeds veel vragen op. Het blijft immers moeilijk zich in te denken dat bijna anderhalve eeuw lang een handvol Nederlandse ambtenaren in staat is geweest een immens rijk te besturen. vele malen groter dan Nederland. Ook in de literatuur hebben de levens en het werk van deze ambtenaren hun weerslag gevonden. maar de plaats die personages als Max Havelaar of de door Couperus gecreerde resident Van Oudijck in de geschiedenis innemen, bleef tot nu toe onduidelijk omdat een historische studie over het Nederlandse koloniale bestuur in Indië ontbrak. In DE STILLE MACHT geeft Wim van den Doel antwoord op de vragen wie de Nederlandse koloniale bestuursambtenaren waren en waarom zij naar de Oost gingen. Het boek handelt over de volledige ontwikke
... (Lees verder)ling van het koloniale bestuur in Nederlands-Indië, vanaf de komst van de Napolcontische gouverneur-generaal Dactidels op Java in 1808. tot aan de ondergang van Nederlands-Indië in 1942. Aan de orde komen het leven en werken vat) de bestuursambtenaren, de pogingen de inheemse bevolking te ontwikkelen, de conservatieve reactie van het Nederlandse bestuur op de opkomst van de nationalistische beweging. het streven om van Indië een moderne, westerse staat ic maken en het uiteindelijke verloren gaan van de kolonie. DE STILLE MACHT is een verhaal van idealistische en van conservatieve ambtenaren, var) vooruitstrevend ontwikkelingswerk en van koloniale onderdrukking, van vooruitgang, maar ook van too fittle too late.
Pagina's
577
Conditie
Goed
Prijs
€ 12,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.