Onze boeken

Amor fati. De aanhankelijkheid aan het levenslot. zeven opstellen over Bergen - Belsen

Door Abel J. Herzberg

Categorie
Nederlands
Boeknummer
#239573
Titel
Amor fati. De aanhankelijkheid aan het levenslot. zeven opstellen over Bergen - Belsen
Auteur
Herzberg, Abel J.
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Querido, Amsterdam
Jaar van uitgave
1998
ISBN10
9021497689
ISBN13
9789021497686
Taal
Nederlands
Samenvatting
Amor fati, 'De aanhankelijkheid aan het levenslot; verscheen in november 1996. In het voorwoord schrijft de auteur: 'Deze artikelen zijn gebundeld op grond van de overweging dat verbreiding van de kennis omtrent feiten, toestanden en stemmingen in de concentratiekampen van betekenis moet zijn voor het begrijpen van de problemen der samenleving. Dat velen daarbij reeds zijn voorgegaan, doet hieraan niet af. Alle uitingen van tijdgenoten die het gebeurde aan den lijve ondervonden hebben, zijn uiteraard subjectief, en daarop pretendeert dit boekje geen uitzondering te zijn. Op grond echter van verschillende subjectieve uitingen kan het objectieve oordeel worden gevormd, welk oordeel niet alleen van belang is voor de bejegening van het Duitse volk, maar ook, en zelfs in de eerste plaats voor d... (Lees verder)e ontwikkeling van onze eigen toekomst. Als de kennis omtrent het gebeurde bij zou dragen tot het inzicht in datgene waartoe de mens in staat is, en waartoe hij, als men niet oppast, kan worden gebracht, dan ware er al veel gewonnen.'

Deze korte opstellen, die in hun kaalheid, wijsheid, menselijkheid zo aangrijpend zijn, waarschijnlijk juist omdat Herzberg zich bewust onthoudt van uitweidingen over beleefde en waargenomen gruwelen, maakte hem opnieuw bij velen bekend en geliefd. Amor fati is bekroond met de Wijnaendts-Franckenprijs. Boudewijn Büch noemde het de mooiste Salamander ooit verschenen.
Pagina's
120
Conditie
Goed
Prijs
€ 5,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.