Onze boeken

Het proces Louis Capet. Gerechtelijke dwaling of koningsmoord?

Door Mr. J.M. Barents

Categorie
Geschiedenis Europa
Boeknummer
#227680
Titel
Het proces Louis Capet. Gerechtelijke dwaling of koningsmoord?
Auteur
Barents, mr. J.M.
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Amsterdam, De Bataafsche Leeuw
Jaar van uitgave
1993
ISBN10
9067073148
ISBN13
9789067073141
Taal
Nederlands
Samenvatting

Tweehonderd jaar geleden, op 21 januari 1793, maakte in Parijs de valbijl een einde aan het leven van de Franse koning Lodewijk XVI. Velen zijn geneigd deze terechtstelling te zien als een uitwas van de revolutie, als een spontaan en gewelddadig elimineren van het gehate symbool van een verworpen politiek systeem, waaraan weinig of geen overleg en beraad voorafgegaan zou zijn. Er is echter wel degelijk sprake geweest van een geding waarin 721 leden van de wetgevende vergadering zich tegelijk als aanklagers en rechters opstelden tegenover een verdachte, wiens verdediging ernstig werd belemmerd. Hoe het proces Capet exact is verlopen, wie de leiding hadden bij het formuleren van de acte van aanklacht, wie de raadslieden en andere hoofdfiguren waren en waarom de onfortuinlijke koning geen '
... (Lees verder)fair trial' heeft gehad, wordt op vakkundige wijze uit de doeken gedaan door de Haagse advocaat mr. J. M. Barents, die daartoe acht vooraanstaande comtemporaine politici alsmede de advocaten die de verdediging leidden aan het woord laat. Aan de orde komen zaken als de bevoegdheid der rechters, de onschendbaarheid van de koning, het verzamelen van het bewijsmateriaal, de mogelijkheden van wraking en hoger beroep, de bekrachtiging van het vonnis e. d. Vele onderdelen van de aanklacht en van de a charge aangevoerde schriftelijke bewijzen worden kritisch besproken. Voor het eerst wordt daarmee door een Nederlandse jurist het meest spectaculaire proces van de achttiende eeuw beoordeeld.
Pagina's
186
Conditie
Goed
Prijs
€ 6,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.