Onze boeken

Hendrik de Vries. Een biografie

Door Jan van der Vegt

Categorie
Secundair
Boeknummer
#225136
Titel
Hendrik de Vries. Een biografie
Auteur
Vegt, Jan van der
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
J.M. Meulenhoff, Amsterdam
Jaar van uitgave
2006
ISBN10
9029078634
ISBN13
9789029078634
Taal
Nederlands
Samenvatting
In het leven van Hendrik de Vries (1896-1989), dich-ter en beeldend kunstenaar, zijn de kinderjaren nooit afgesloten. In deze biografie beschrijft Jan van der Vegt hoe De Vries zich ontwikkelde tot een fascineren-de dichter, schilder en tekenaar die zich een leven lang liet inspireren door de fantasie van het kind, en door droom en magie.
Was Groningen zijn vaderstad, dan werd Spanje zijn moederland. In de jaren 1924 tot 1936 maakte hij er twaalf reizen heen en hij vertaalde ruim duizend coplas: korte en puntige, anonieme gedichten. Op basis van foto's of uit zijn herinnering tekende en schilderde hij men-sen en landschappen die hij in Spanje had gezien. De twee kanten van de Spaanse dans, gratie en demonische passie, beheersen zijn po e en zijn tekeningen Als dichter stond hij bij zijn g
... (Lees verder)eneratiegenoten in hoog aanzien. Slauerhoff was een van zijn beste vrienden, Marsman adviseerde hem bij de samenstelling van bun-dels Uitersten als Nijhoff en Du Perron bewonderden zijn werk. Als beeldend kunstenaar was hij aangesloten bij de roemruchte kunstkring De Ploeg. Toch bleef hij de eenling die zijn eigen weg zocht, dichter en verbeelder van het geheim dat geheim blijft.
Hendrik de Vries is een meeslepend portret van een unie-ke figuur in po e en kunst.
Jan van der Vegt schreef veelgeprezen biografie van Hans Andreus (1995) en A. Roland Holst (2000). Hij houdt zich al bijna vijfendertig jaar met leven en werk van Hendrik de Vries bezig, publiceerde een monografie over diens po e en stelde een bloemlezing samen uit De Vries' essays over dichtkunst. Hij was een van de redac-teuren van de Verzamelde gedichten. In 2006 publiceerde hij bij Meulenhoff I Manteau Een raadsel in de nacht, een bloemlezing uit de gedichten van Hendrik de Vries.
Pagina's
708
Conditie
Goed
Prijs
€ 12,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.