Onze boeken

Gedeelde Weelde. Hoe de zeventiende-eeuwse cultuur van de Lage Landen Engeland veroverde en veranderde

Door Lisa Jardine

Categorie
Geschiedenis Europa
Boeknummer
#223350
Titel
Gedeelde Weelde. Hoe de zeventiende-eeuwse cultuur van de Lage Landen Engeland veroverde en veranderde
Auteur
Jardine, Lisa
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
De Arbeiderspers, Amsterdam
Jaar van uitgave
2008
ISBN10
9029566582
ISBN13
9789029566582
Taal
Nederlands
Samenvatting
De vooraanstaande Engelse historica Lisa Jardine beschrijft de `vrijage tussen de Lage Landen en Engeland in de Gouden Eeuw.
Het Kanaal overspannende contacten, gedeelde belangen en verbintenissen op het vlak van de wetenschap, de literatuur en de kunsten leidden tot een rijk proces van wederzijdse culturele assimilatie. Constantijn Huygens was een van de voornaamste drijvende krachten hierachter.
Deze culturele wisselwerking veroorzaakte belangrijke verschuivingen in Engelands culturele en politieke landschap. Jardine laat zien hoe onze zeventiende-eeuwse cultuur niet alleen de Engelse identiteit verrijkte maar zich ook ontpopte tot hét model voor Europese navolging op het vlak van commerciële voorspoed, ondernemersgeest, democratisering en tolerantie.

Stadhouder Willem I
... (Lees verder)II zette in november 1688 voet aan wal in Engeland. Met een gigantisch leger maar ook met een gepast, op Engeland toegesneden cultuurpolitiek ideaal. Het fundament daarvoor was in de daaraan voorafgaande vijftig jaar gelegd.
Gedeelde weelde is een boek over de intense culturele wisselwerking tussen Engeland en de Lage Landen, geschreven in de traditie van Simon Schama s Overvloed en onbehagen en Jonathan Israels The Dutch Republic.
We lezen onder meer over de geleerden Constantijn en Christiaan Huygens, Antoni van Leeuwenhoek en Jan Swammerdam, over schilders met sterstatus in Londen, zoals Antoon van Dyck, Peter Lely en Pieter Paul Rubens, over landschapsarchitecten en instrumentenmakers, en over de vorstelijke vluchtelingen en kunstliefhebbers Margaret Cavendish - de eerste vrouw die mocht toetreden tot de Londense Royal Society - en haar man William Cavendish, die vele hooggeplaatste personen in hun huis, het Antwerpse Rubenshuis, ontvingen.
Pagina's
442
Onderwerpen
Engeland (10)
Conditie
Goed — Naam, datum en prijsstickertje op binnenzijde kaft
Prijs
€ 12,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.