Onze boeken

G.J. de Jongh. Havenbouwer en stadsontwikkelaar in Rotterdam

Door Len de Klerk

Categorie
Zuid-Holland
Boeknummer
#221556
Titel
G.J. de Jongh. Havenbouwer en stadsontwikkelaar in Rotterdam
Auteur
Klerk, Len de
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Thoth, Bussum
Jaar van uitgave
2008
ISBN10
9068684809
ISBN13
9789068684803
Taal
Nederlands
Samenvatting
G. J. de Jongh is de bekendste havenbouwer en stadsontwikkelaar in Rotterdams meest extreme groeiperiode. Hij was directeur van Gemeentewerken (1879-1910) in een tijd dat alle gemeentelijke diensten, behalve de drinkwaterleiding, nog onder zijn verantwoording vielen. Niet voor niets noemde men hem de 'technische burgemeester' van de stad.
De Jongh schiep de basis van Rotterdam als (zee)haven met wereldfaam, terwijl de stad tot die tijd achter Londen, Antwerpen en Hamburg aansukkelde. Grootschalig technisch ingrijpen was een overheidstaak en bestond uit verbetering van de hygiëne, stadsontwikkeling, groenaanleg, exploitatie van nutsbedrijven en het transport te land en te water. De Jongh wist de politici en bestuurders dankzij zijn opvattingen en deskundigheid twintig jaar lang te bes
... (Lees verder)pelen tot in het begin van de twintigste eeuw.
Dit boek is een rehabilitatie van een stadsontwikkelaar die decennialang verguisd is, het is een kritische benadering van De Jongh als havenbouwer en het is een weergave van diens visionaire strijd in de hectiek van de industriële revolutie.

Deze uitgave wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

In samenwerking met Gemeentewerken Rotterdam.
Pagina's
191
Onderwerpen
Rotterdam (18)
Conditie
Goed
Prijs
€ 12,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.