Onze boeken

Voor verwende smaken. Nederlandse en Vlaamse gedichten uit het fin de siècle

Door Hans Warren e.a.

Categorie
Poëzie
Boeknummer
#220350
Titel
Voor verwende smaken. Nederlandse en Vlaamse gedichten uit het fin de siècle
Auteur
Warren, Hans & Mario Molegraaf (samenstellers)
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Meulenhoff, Amsterdam
Jaar van uitgave
1996
ISBN10
9029053801
ISBN13
9789029053808
Taal
Nederlands
Samenvatting
Fin de siècle is allereerst een gevoel. Wie door dat gevoel gegrepen werd, prefereerde kunstbloemen boven de echte bloemen, beschikte over hypergevoelige zintuigen en was het leven o zo moe. Dichters met zo'n aard zijn ook in onze literatuur te vinden - in de eerste plaats Karel van de Woestijnse - maar ze schreven hun uiterst verfijnde verzen meestal na de eeuwwende.
Fin de siècle kan ook letterlijk worden opgevat: als einde van de eeuw. Dat gebeurt in deze bloemlezing. Dit boek is daarom geen verzameling decadente gedichten, maar geeft juist een volledig beeld van onze dichtkunst tussen 1895 en 1900. Opwindende jaren voor de literatuur in Nederland en Vlaanderen! De Nieuwe Gids wordt opgericht en Van Nu en Straks begint te verschijnen. Het zijn jaren waarin een jonge, boze
... (Lees verder) generatie van zich laat horen, maar ook die waarin de oude Guido Gezelle een aantal van zijn mooiste gedichten publiceert. Het is de tijd van Willem Kloos en Herman Gorter, maar ook de tijd dat P. C. Boutens en J. H. Leopold debuteerden. Voor verwende smaken - de titel is ontleend aan Albert Verwey - bevat de mooiste gedichten uit de bladen en de bundels van toen. De balans van een ongekende bloeiperiode in onze poëzie. Van de tijd dat Nederlandse dichtkunst modern werd.
Pagina's
142
Conditie
Goed
Prijs
€ 5,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.