Onze boeken

Kolonisten, Kanalen en Kroegen. Het verhaal van de Groninger Veenkoloniën en haar bewoners

Door Harm van der Veen

Categorie
Groningen
Boeknummer
#216778
Titel
Kolonisten, Kanalen en Kroegen. Het verhaal van de Groninger Veenkoloniën en haar bewoners
Auteur
Veen, Harm van der
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Veenkoloniaal Museum Veendam
Jaar van uitgave
2006
ISBN10
9073777291
ISBN13
9789073777293
Taal
Nederlands
Samenvatting
Wie het Veenkoloniaal Museum heeft bezocht ondergaat het prachtig uitgevoerde boek als een feest der herkenning. Veel voorwerpen en afbeeldingen uit de museumpresentatie lichten de tekst toe. De lezer is er als het ware opnieuw op bezoek. Maar nu om het verhaal achter de haardkuilen, turven, breeuwhamers, zeevaartsouvenirs, scheepsjagerspenningen, 'eerappelkrabersdoppies', fabrieksmaquettes en andere museumschatten in alle rust te kunnen beleven.
Kolonisten, kanalen en kroegen is er eveneens voor de lezers die het museum niet kennen.
De geschiedenis van de Veenkoloniën en de Veenkolonialen fascineert.
De kolonisten waren voortrekkers en doortrekkers tegelijk. Voortrekkers, omdat ze voorop liepen in de turfgraverij, de schipperij en de industrie.
En doortrekkers omdat veel turfgrav
... (Lees verder)ers, turfschippers en neringdoenden 'met het veen meetrokken'. Als ware pioniers gingen ze in een onbekende wildernis opnieuw op de schop om het bruine goud boven te brengen, te verschepen of ervoor te zorgen dat het zuur verdiende geld snel verteerd kon worden.
Zo verschoven de grenzen in het veen al maar weer. Van Hoogezand en de Pekela's aan de noordrand naar het zuiden, diep het Drentse veen in.
De geschiedenis van de Veenkoloniën is jong, maar allerminst onbeduidend.
In 'Kolonisten, kanalen en kroegen' wordt het verhaal van dit unieke gebied op boeiende wijze verteld en in schitterende afbeeldingen getoond.
Pagina's
179
Conditie
Als nieuw
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.