Onze boeken

Verhalen Uit Kamer, Keuken En Kroeg. Het Hollandse genre van de zeventiende eeuw als vertellende schilderkunst

Door Lyckle de Vries

Categorie
Schilderkunst
Boeknummer
#209117
Titel
Verhalen Uit Kamer, Keuken En Kroeg. Het Hollandse genre van de zeventiende eeuw als vertellende schilderkunst
Auteur
Vries, Lyckle de
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Salome / Amsterdam University Press
Jaar van uitgave
2005
ISBN10
9053568034
ISBN13
9789053568033
Taal
Nederlands
Beschrijving
207+80pp
Samenvatting
De meest geliefde Hollandse schilderijen uit de zeventiende eeuw zijn waarschijnlijk de genretaferelen waaraan schilders als Vermeer, De Hooch en Ter Borch hun beroemdheid te danken hebben. Lang is gedacht dat het zou gaan om "met de hand geschilderde foto's" van voorvalletjes uit het dagelijkse leven, maar inmiddels weten we dat dit onjuist is. Een schilderij moest vooral amuseren en plezierig zijn om naar te kijken.
In Verhalen uit kamer, keuken en kroeg ligt het accent op het vertellende karakter van de genreschilderkunst. Net als hedendaagse film- en televisiemakers verbeeldden de zeventiende-eeuwse schilders de fictieve levens van stereotypische bevolkingsgroepen. Zo figureren er vele rokkenjagers, mannenverslindsters, zorgeloze opvoeders en onbehouwen dronkenlui in hun sch
... (Lees verder)ilderijen. Met de nodige spot en overdrijving werden de 'anderen' in beeld gebracht waardoor de toeschouwer zich gesterkt voelde in zijn goede gedrag.
In dit zeer rijk geïllustreerde en bijzonder vormgegeven boek bespreekt Lyckle de Vries genrestukken van meer dan dertig schilders zoals Frans Hals, Johannes Vermeer en Jan Steen. De Vries toont ons de schilderijen tot in de kleinste details en laat ons zien welke betekenis erachter schuil gaat. Zo maakt hij de hedendaagse toeschouwer deelgenoot van het plezier dat deze schilderijen al ruim drie eeuwen lang hebben voorgebracht.
Pagina's
-
Conditie
Goed
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.