Onze boeken

Wenen 1900. Portret en interieur

Door Edwin Becker e.a.

Categorie
Algemeen Kunst
Boeknummer
#203327
Titel
Wenen 1900. Portret en interieur
Auteur
Becker, Edwin & Sabine Grabner & Barbel Holaus - e.a.
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Waanders, Zwolle / Van Gogh Museum, Amsterdam
Jaar van uitgave
1997
ISBN10
9040099391
ISBN13
9789040099397
Taal
Nederlands
Samenvatting
Wenen behoorde rond de eeuwwisseling tot de meest veelzijdige en vooruitstrevende cultuurcentra uit de kunstgeschiedenis.
In deze eerste Nederlandstalige publicatie over dit thema ligt het accent op twee fascinerende genres: portretten en interieurs. Aan de hand van interieurschilderijen en toegepaste kunst wordt zichtbaar hoe de opvattingen over het 'wonen' in een korte periode radicaal veranderden. Diezelfde vernieuwingsdrang is ook te zien bij de portretten uit die tijd; van de theatrale, maar enigszins oppervlakkige stereotypen in de stijl van het Historisme, zoals bij Hans Makart, tot de indringende psychologische portretten van Richard Gerstl. De blik van de beschouwer dringt dan als het ware diep door tot in het binnenste van de ziel van de geportretteerde. Hoogtepunten vormen de w
... (Lees verder)erken van de Wiener Secession met Gustav Klimt als belangrijkste kunstenaar en de schilderijen van Egon Schiele en Oskar Kokoschka, vertegenwoordigers van de typisch Weense variant van het Expressionisme.
Speciale aandacht is er ook voor het in 1903 opgerichte, toonaangevende vormgevingsinstituut Wiener Werkstätte, met de inmiddels beroemd geworden meubels van Josef Hoffmann, zilveren objecten van Koloman Moser, en sierlijke ontwerpen voor het Jugendstil-tijdschrift Ver Sacrum. Deze toegepaste kunst laat zien hoezeer de schilder- en grafische kunst waren verweven met het design.
Pagina's
206
Conditie
Goed
Prijs
€ 15,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.