Onze boeken

Bewegende beelden. Pygmalion en het beeld van de literatuur van de Nederlandse Verlichting

Door Andre Hanou

Categorie
Secundair
Boeknummer
#202755
Titel
Bewegende beelden. Pygmalion en het beeld van de literatuur van de Nederlandse Verlichting
Auteur
Hanou, Andre
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Nijmegen, Vantilt
Jaar van uitgave
2001
ISBN10
9075697597
ISBN13
9789075697599
Taal
Nederlands
Beschrijving
Bewegende beelden. Pygmalion en het beeld van de literatuur van de Nederlandse Verlichting. Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar in de Oude Nederlandse Letterkunde aan de Faculteit der Letteren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op 22 mei 2001
Samenvatting
Een kunstenaar, verliefd op het door hem gemaakte beeld dat daarna tot leven komt: aan dat oude verhaal over Pygmalion besteedt de literatuur pas tijdens de Verlichting echt aandacht. De belangstelling gaat dan echter niet uit naar kunstenaarschap of verliefdheid, maar naar het mens worden van het beeld (Galathea). Ook de Nederlandse literatuur van de Verlichting is gebiologeerd door deze geboorte. Dat is verklaarbaar: in die tijd gaat haast elke tekst over menswording, over de wijze waarop het individu zich moet ontwikkelen, van onbeschreven blad tot nuttig lid van de maatschappij.
Pagina's
31
Conditie
Als nieuw
Prijs
€ 5,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.