Onze boeken

Het Nederlandse bankbiljet en zijn vormgeving

Door Dr. J. Bolten

Categorie
Munten & Bankbiljetten
Boeknummer
#202298
Titel
Het Nederlandse bankbiljet en zijn vormgeving
Auteur
Bolten, dr. J.
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
De Nederlandsche Bank, Amsterdam
Jaar van uitgave
1987
ISBN10
9020716107
ISBN13
9789020716108
Taal
Nederlands
Samenvatting
Het Nederlandse bankbiljet en zijn vormgeving is de eerste uitgebreide studie over de geschiedenis van de esthetische vormgeving van het bankbiljet in Nederland. De genese van alle belangrijke emissies van de Nederlandsche Bank wordt behandeld aan de hand van het nog ruimschoots beschikbare archiefmateriaal. Daarbij wordt in de eerste plaats aandacht geschonken aan het esthetische aspect, dat de ontwerper in het ontstaansproces van het biljet telkens weer moest zien veilig te stellen.
Bij inschakeling van de 'vrije' beeldende kunstenaar als ontwerper blijkt dat deze, de bankdirectie en de drukker niet altijd elkaars denkbeelden verstonden of hetzelfde doel nastreefden. Een kentering ontstond met de komst van de professionele grafische ontwerper, die geleerd had de taal en de technieken va
... (Lees verder)n de drukker te beheersen en moeizaam bevechten moest dat deze zaken aan zijn esthetische visie ondergeschikt werden.
Dit boek bevat tevens een Lijst van door de Nederlandsche Bank uitgegeven bankbiljetten. Het materiaal voor deze volledige, geïllustreerde catalogus werd gedurende vele jaren bijeengebracht door P. J. Soetens, de voormalige archivaris van de Bank.
Pagina's
327
Conditie
Als nieuw
Prijs
€ 15,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.