Aanbod

Delen: Facebook Twitter

De Gelderse zeepolder Arkemheen

Door W.J. Hagoort

De Gelderse zeepolder Arkemheen
RubriekGelderland
Boeknummer#202266
TitelDe Gelderse zeepolder Arkemheen. Namen van bouw-,hooi- en weilanden, boerderijen, beken en wegen. Gemeenten Nijkerk en Putten (806-2002)
AuteurHagoort, W.J.
BoektypeGebonden hardcover
Jaar van uitgave2006
UitgeverijDe Walburg Pers, Zutphen
ISBN109057304139
ISBN139789057304132
TaalNederlands
BeschrijvingMet achterin CD-rom
SamenvattingDe polder Arkemheen ligt aan de rand van de Veluwe, aan de voormalige Zuiderzee. Het is een van de weinige gebieden in Nederland waar het landschap sinds de late Middeleeuwen vrijwel onveranderd is gebleven. Sterk meanderende beken en oude polderwegen omsluiten een mozaïek van landbouwgronden. De vele fietsers en wandelaars weten vaak niet dat ook de namen van die vredige landerijen, boerderijen, beken en wegen al eeuwen oud zijn. Zo wist een boer dat langs zijn hooiland de Abeek stroomde, dat hij de Keenkamp pachtte, zijn bouwland aan de Diuwhorst grensde en dat de boerderij waar hij woonde Neuderantsgoed werd genoemd. Deze en nog ruim 2500 andere namen (ofwel microtoponiemen) uit dit gebied zijn nu samengebracht in een indrukwekkende studie. De Gelderse zeepolder Arkemheen bestaat uit een cd-rom en een boek. De cd-rom bevat uitgebreide verklaringen van de betekenis en oorsprong van alle namen. De locaties zijn terug te vinden op kadasterkaarten uit 1832. In het boek komen landschap en waterschapsgeschiedenis van de polder Arkemheen verder tot leven. Uniek voor de Nederlandse wetenschap is de analyse van de namen vanuit de invalshoek van de naamgever: de boer, de pachter of de eigenaar. Een naamkundige schatkamer voor wetenschappers, liefhebbers van (streek)geschiedenis en beoefenaars van genealogie.
Pagina's351
Staat van het boekAls nieuw
Prijs€ 20,00
ToevoegenToevoegen aan winkelwagen

Zie ook

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.