Onze boeken

Collectie Singer. Schilderijen

Door Ann Blokland

Categorie
Schilderkunst
Boeknummer
#187418
Titel
Collectie Singer. Schilderijen
Auteur
Blokland, Ann
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Waanders, Zwolle
Jaar van uitgave
2002
ISBN10
9040087113
ISBN13
9789040087110
Taal
Nederlands
Samenvatting
Collectie Singer-Schilderijen omvat de ruim 700 schilderijen van het Singer Museum met meer dan 200 afbeeldingen in kleur. Nooit eerder verscheen een dergelijke uitvoerige publicatie. Het Amerikaanse echtpaar William en Anna Singer vestigde zich in 1901 in Laren en bouwde er villa De Wilde Zwanen, het tegenwoordige Singer Museum. Zij waren hartstochtelijke verzamelaars die zich in hun dagelijks leven omringden met werken van vrienden en tijdgenoten. Na hun dood is de verzameling als museumcollectie voortgezet en uitgebreid. Opgenomen zijn werken van ondermeer George Hendrik Breitner, Isaac Israëls, Anton Mauve, Jan Sluijters, Suze Robertson, Henri le Sidaner, Jan Wiegers, Otto de Kat, Raoul Hynckes, Herman Kruyder en William Singer zelf.
De inleiding vertelt de voorgeschiedenis van h
... (Lees verder)et echtpaar Singer en hun collectie. Bewondering voor de Haagse meesters bracht hen naar het kunstenaarsdorp Laren in Het Gooi, dat bekend stond als het Nederlandse Barbizon en het land van Mauve. Jozef Israëls had het al omstreeeks 1870 ontdekt, later gevolgd door Albert Neuhuys, Hein Kever en Anton Mauve. William Singer was een groot liefhebber van de natuur en schilderde zelf landschappen. Hij en Anna raakten in Laren bevriend met vele kunstenaars, die regelmatig in de villa te gast waren.
'Geen ultramodernen' kochten de Singers, maar werk van hun Larens vrienden zoals Jacob en Willem Dooijewaard, Evert Pieters, Cornelis Vreedenburgh en Hendrik Wolter. Ook Franse meesters als Daubigny en Millet en de Amerikaanse impressionisten Griffin en Miller kwamen in hun bezit. In verschillende artikelen worden kernen in de collectie toegelicht zoals de Amsterdamse impressionisten, Larense schilders, modernisten en werk van buitenlandse kunstenaars.
Schenkingen, bruiklenen en aankopen hebben in de loop der jaren de oorspronkelijke verzameling gemaakt tot de huidige museumcollectie. Zo is de pointillist Hart Nibbrig ruim vertegenwoordigd en vonden werken van Co Breman, Bart van der Leck, Lou Loeber en Else Berg hun weg naar de collectie. Destijds voor de Singers te modern, nu een aanvulling die hun eigen inkopen in een bredere kunsthistorische context plaatst.
U vindt ze in dit onmisbare standaardwerk voor de liefhebber van het Singer Museum.
Pagina's
205
Conditie
Goed
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.