Onze boeken

Delen: Facebook Twitter

De ridder is gestorven

Door Cees Nooteboom

De ridder is gestorven
CategorieNederlands
Boeknummer#126203
TitelDe ridder is gestorven
AuteurNooteboom, Cees
BoektypePaperback
Druk5e druk
UitgeverijDe Arbeiderspers, Amsterdam
Jaar van uitgave1982
ISBN109029532661
ISBN139789029532662
TaalNederlands
SamenvattingEen schrijver bezoekt het Spaanse eiland waar zijn vriend André Steenkamp, die ook schrijver was, zijn laatste maanden heeft doorgebracht. Het doel van zijn bezoek aan het eiland is om het boek waar Steenkamp aan bezig was af te maken en tegelijk die laatste periode van zijn leven opnieuw te creëren 'met alle middelen, zelfs leugens en trucages.'Geleidelijk aan neemt het verhaal van de merkwaardige gebeurtenissen zo sterk de overhand dat de vertellende, figuur geheel op de achtergrond gedrongen wordt: de laatste maanden de belachelijke liefde en de vernietiging, de dood van André Steenkamp gebeuren werkelijk, en het boek wordt geschreven. Pas daarna komt de eerste schrijver terug om een oordeel te vellen over het pathetische, mislukte leven van zijn vriend. Maar is dit oordeel juist? Is zijn vriend gestorven, is het boek geschreven? Het antwoord op deze vragen kan de lezer zelf geven na het lezen van deze intrigerende en fascinerende roman. De ridder is gestorven werd bekroond met de Van der Hoogtprijs 1963 en verscheen in Franse vertaling in de serie Les Lettres Nouvelles van Maurice Nadeau.
* Vergeleken met de zich dik makende luwte van negentiende der hedendaagse Nederlandse romans, die liefst in de binnenwateren blijven, is (...) De ridder is gestorven een vliegende storm. In de laatste jaren heeft geen boek mij persoonlijk zo geraakt, zo geschokt, zo doordrongen van de nood van het schrijverschap, als deze roman, die geen roman is, geen roman kan en wil zijn, geen roman meer mág zijn in een wereld waar niemand de weg meer weet. - C. J. E. Dinaux in Haarlems Dagblad
* ... met de roman De ridder is gestorven (1963) bleek Nooteboom zijn tijd tien jaar vooruit. - Jaap Goedegebuure
Pagina's154
ConditieRedelijk — Plastic beschermlaag/folie laat aan zijkant kaft hier en daar iets los
Prijs€ 5,00
ToevoegenToevoegen aan winkelwagen

Zie ook

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.