Onze boeken

Postzegel Nederland 2010: 75 jaar Boekenweek

Door Joost Zwagerman

Categorie
Boekenweek
Boeknummer
#286706
Titel
Postzegel Nederland 2010: 75 jaar Boekenweek
Auteur
Zwagerman, Joost
Boektype
Diversen
Uitgeverij
TNT Post
Jaar van uitgave
2010
Taal
Nederlands
Beschrijving
Postzegel als een boekje. Nominale waarde: 2,20 euro.
Samenvatting
Bijzondere postzegel voor Boekenweek
75 jaar Boekenweek De Boekenweek is de jaarlijkse promotiecampagne van de Nederlandse uitgevers en boekhandelaren. De organisator van de Boekenweek is de CPNB. Deze letters staan voor 'Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek'. Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de Boekenweek kwam TNT Post op 9 maart 2010 met een bijzondere postzegel van 2,20 euro. De postzegel heeft een unieke vorm. Het is een klein boekje, waarin u met behulp van een loep een tekst van de Nederlandse schrijver Joost Zwagerman kunt lezen.
Snel uitverkocht
Joost Zwagerman schreef ook het traditionele Boekenweekgeschenk. Elk jaar krijgt de koper van een boek boven een bepaalde aankoopprijs gratis dit Boekenweekgeschenk in de Boekenweek.
De postzegel kan gebruikt worden
... (Lees verder)voor de gewichtsklasse 250-500 gram. De meeste boeken die in Nederland verschijnen vallen in deze gewichtsklasse. Toch is het maar zeer de vraag of de postzegel ook daadwerkelijk voor de verzending van een poststuk zal worden gebruikt. Op de meeste postkantoren was de Boekenweekzegel in korte tijd uitverkocht. Ook in Groningen was de postzegel al snel uitverkocht. De postzegel verscheen immers in een relatief kleine oplage van 250.000 stuks.
CPNB
De geschiedenis van de Boekenweek gaat terug tot 1930, toen voor het eerst een Dag van het Boek is gehouden. Twee jaar later ontstond de traditie van de Boekenweek. In 1983 werd de CPNB opgericht door organisaties van uitgevers en boekverkopers. In 2001 sloten ook de openbare bibliotheken zich bij de CPNB aan.
Bijzonder boekje
Zoals gezegd vormt de postzegel van de Boekenweek een boekje. Het is een boekje van drie bij vier centimeter, geschreven door Joost Zwagerman de schrijver van het Boekenweekgeschenk 'Duel'. In het boekje staat een tekst met de titel 'Wat is erger...', dat een addendum, een toevoegsel, is bij het Boekenweekgeschenk.
In dit korte verhaal beschrijft Zwagerman de gedachten van de hoofdpersoon uit 'Duel', Jelmer Verhooff. Verhooff is de museumdirecteur, die net een kostbaar schilderij uit de museumcollectie heeft vernield, zoals u heeft kunnen lezen in het Boekenweekgeschenk.
Ontwerp en druk
Deze bijzondere postzegel werd ontworpen door Studio Richard Hutten. Deze ontwerpstudio is gespecialiseerd in meubels en industriële vormgeving en niet zo zeer in grafische vormgeving. Deze achtergrond blijkt als we het 'postzegelproduct' bekijken. Het is een driedimensionaal object geworden, bijzonder van vorm maar niet als postzegelontwerp. We hebben wel eens betere grafische ontwerpen gezien, ook bij TNT Post.
De Boekenweekzegel werd in offset gedrukt bij Joh. Enschedé Security Print in Haarlem. Voor deze unieke postzegel moest ook een speciale manier bedacht worden voor het aanbrengen van de gom: de gomlaag werd door middel van zeefdruk op een deel van het postzegelpapier van de Boekenweekzegel aangebracht.
Pagina's
-
Conditie
Onbekend
Prijs
€ 15,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.