Onze boeken

Leven en laten leven: een biografie van ir. Adriaan Stoop 1856-1935

Door Henriëtte van Voorst Vader e.a.

Categorie
Geschiedenis Nederland
Boeknummer
#318328-VE20
Titel
Leven en laten leven: een biografie van ir. Adriaan Stoop 1856-1935
Auteur
Voorst Vader, Henriëtte van & Duyninck Sander
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Schuyt & Co
Jaar van uitgave
1994
ISBN10
9060973682
ISBN13
9789060973684
Taal
Nederlands
Beschrijving
Originele linnen band met goudopdruk, stofomslag, illustraties in z/w, 8vo.
Samenvatting
Eind 19de eeuw kreeg Nederland na jaren van teruggang en stilstand de stroom weer mee. Economische activiteiten werden met succes ontplooid; kunst en wetenschap beleefden een nieuwe bloei.

Adriaan Stoop (1856-1935), telg uit een oude Dordtse familie — m. a. w. niet geremd door traditie —, mijningenieur en gedreven door ambitie, vond nieuwe wegen voor zijn ondernemingslust. Hij stichtte de Dordtsche Petroleum Maatschappij op Java en bracht de familieonderneming tot grote bloei. Later werd het bedrijf overvleugeld door de nog sneller groeiende 'Koninklijke'. Stoop, royaal beloond voor zijn initiatieven en inspanningen, vond nadien een nieuw terrein van actie in Beieren: een mineraalwaterbron, aangeboord op zoek naar olie, werd de basis voor een kuuroord waar tienduizenden baat
... (Lees verder) bij hadden.

De historica Henriëtte van Voorst Vader - Duyckinck Sander heeft met sympathie en kritische blik het boeiende verhaal geschreven van een man uit één stuk, die zich kon meten met olietycoons, maar die ook zijn kleindochter de betovering van een bloeiende nachtcactus kon tonen. De bezeten technicus ontwikkelde zich tot een weldoener die — van zijn woonplaats Bloemendaal uit — velen in zijn voorspoed liet delen.

Vanuit deze biografische benadering geeft het boek tegelijk een intrigerend cultuurhistorisch beeld van succesvol ondernemerschap na de Industriële Revolutie.
Pagina's
352
Conditie
Goed
Prijs
€ 15,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.