Onze boeken

Zoektocht naar de schilderijenverzameling en de archeologische vondsten van Geert Kuiper 1840-1927

Door Geja Kuiper

Categorie
Algemeen Kunst
Boeknummer
#317917-VF15
Titel
Zoektocht naar de schilderijenverzameling en de archeologische vondsten van Geert Kuiper 1840-1927
Auteur
Kuiper, Geja
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Uitgeverij Drenthe en familie Kuiper i.s.m. Historische Vereniging Gemeente Beilen
Jaar van uitgave
2015
ISBN10
9075115830
ISBN13
9789075115833
Taal
Nederlands
Beschrijving
Paperback met flappen, illustraties in kleur, stampboom op binnenzijde kaft achterin, 8vo.
Samenvatting


Het boek Zoektocht naar de schilderijenverzameling en de archeologische vondsten van Geert Kuiper 1840 – 1927, geschreven door achterkleinkinderen van hem, gaat over een unieke persoonlijkheid in de tweede helft van de negentiende eeuw die met veel kunstenaars van de Haagse School, in het bijzonder Alphonse Stengelin, contact had. Zijn belangstelling voor kunst leidde tot een eigen museum met 80 tot 100 schilderijen in de kleine boerengemeenschap van Hooghalen, 'het eerste museum' in de voormalige gemeente Beilen!
Daarnaast was hij als amateur-archeoloog een gewaardeerd medewerker van het Provinciaal Oudheidkundig Museum (Drents Museum). Hij heeft ongeveer 65 oudheden aan dit museum geschonken. Het boek vertelt het verhaal over een man met veel belangstelling voor kunst, hetgeen
... (Lees verder) leidde tot een eigen museum.

Geert Kuiper was een eenvoudige landbouwer/kastelein uit Hooghalen, kunstverzamelaar en amateur-archeoloog, die in de tweede helft van de 19de eeuw zijn hoofd boven het Drentse maaiveld uitstak. Een 'oetzonderlijke' man in de ogen van zijn dorpsgenoten.
Het verhaal over Geert Kuiper geeft een goed inzicht, hoe een Drentse landbouwer/kastelein in de tweede helft van de negentiende eeuw belangstelling had voor kunst en daarnaast nog een gewaardeerd amateur-archeoloog was.

Het boek Zoektocht naar de schilderijenverzameling en de archeologische vondsten van Geert Kuiper 1840 - 1927 telt 192 bladzijden en is in het formaat 170 x 240 mm uitgegeven. Het binnenwerk is in full colour gedrukt. In het boek zijn ruim 200 illustraties opgenomen, waaronder afbeeldingen van de schilderijen die in het 'schilderijenmuseum' van Geert Kuiper hingen en van zijn archeologische vondsten in de omgeving van Hooghalen. Verschillende afgebeelde schilderijen zijn in Hooghalen of in de omgeving van het dorp gemaakt.
Pagina's
182
Onderwerpen
Drenthe (4)
Conditie
Als nieuw
Prijs
€ 20,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.