Onze boeken

De verkrachting van Belgie: het verzwegen verhaal over de Eerste Wereldoorlog

Door Larry Zuckerman

Categorie
WO I
Boeknummer
#298268
Titel
De verkrachting van Belgie: het verzwegen verhaal over de Eerste Wereldoorlog
Auteur
Zuckerman, Larry
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Manteau/Het Spectrum
Jaar van uitgave
2004
ISBN10
9071206084
ISBN13
9789071206085
Taal
Nederlands
Beschrijving
Oorspronkelijk omslag, illustraties in z/w, 8vo.
Samenvatting
In augustus 1914 valt het Duitse leger het neutrale Belgi innen om te kunnen doorstoten naar Parijs. Het nieuws van executies, platgebrande dorpen en plunderingen schokt de wereld. De geallieerde propaganda spreekt al gauw verontwaardigd over de 'verkrachting van Belgi 8217;. Anderzijds rechtvaardigt de vijand zijn optreden met het argument te worden bestookt door franc-tireurs. De controverse hierover bestaat tot op heden. Minder bekend is dat de 7 miljoen Belgen ruim vijftig maanden bezetting moesten verduren en constant leefden onder de dreiging van wrede terreur. Dit boek beschrijft deze omstandigheden en de blijvende gevolgen. Een schokkend beeld dat om bijstelling vraagt van onze huidige kijk op de Eerste Wereldoorlog.
V r augustus 1914 was Belgi e op vijf na grootste industri macht
... (Lees verder) ter wereld en een van de oudste democratie maar de Duitsers plunderden het land leeg en installeerden er een totalitair regime. Bezet Belgi as een voorbode van nazi-Europa, iets dat de Britse en de Amerikaanse regeringen niet konden of wilden zien. De onwetendheid of het gebrek aan belangstelling voor de Belgische bezetting bleek duidelijk in 1919 bij de Parijse vredesonderhandelingen. In de jaren daarna groeide het geloof dat de beproevingen van Belgi ich tot 1914 beperkten (of zelfs nooit hadden plaatsgevonden) en dat het Duitse leger zich niet slechter had gedragen dan een andere bezettingsmacht. Critici lieten geen spaan heel van de gruwelverhalen en beweerden dat men de Duitse bedreiging ernstig had overdreven. Het martelaarschap van Belgi as in de ogen van velen een schandelijke leugen.
LARRY ZUCKERMAN [1952] is ook auteur van The Potato: How the Humble Spud Rescued the Western World. Het boek werd in vier talen vertaald en won de Britse Andr imon Special Commendation Award, een jaarlijkse prijs voor boeken over voedsel. Hij werkte als redacteur en freelance schrijver en woont in Seattle met zijn vrouw en twee zonen.
DE PERS OVER DE VERKRACHTING VAN BELGI
'Een levendige en heldere synthese. Zuckermans intelligente, goed gedocumenteerde en vlot leesbare verslag over de slechte behandeling die Belgi nderging tijdens de Eerste Wereldoorlog legt oorlogsmisdaden bloot die te vaak afgedaan worden als verzinsels en propaganda. Dit boek verdient het om door een groot publiek gelezen te worden.'
SOPHIE DE SCHAEPDRIJVER
Pagina's
351
Conditie
Goed — Strookje kaft verkleurd.
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.