Onze boeken

Lodewijk Napoleon en de kunsten in het Koninkrijk Holland

Door Eveline Koolhaas-Grosfeld e.a.

Categorie
Algemeen Kunst
Boeknummer
#288792
Titel
Lodewijk Napoleon en de kunsten in het Koninkrijk Holland
Auteur
Koolhaas-Grosfeld, Eveline & Dulcia Meijers & Herman Roodenburg & Frits Scholten
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Zwolle : Waanders
Jaar van uitgave
2007
ISBN10
9040082995
ISBN13
9789040082993
Taal
Nederlands
Beschrijving
Linnen band met zilveropdruk; Nederlands kunsthistorisch jaarboek 56/57.
Samenvatting
Tot op heden wordt in de historiografie over het ontstaan van de monarchie in Nederland nauwelijks aandacht besteed aan het Koninkrijk Holland. Het regime van Lodewijk Napoleon lijkt niet meer voor te stellen dan een gelegenheid voor het Nederlandse volk om alvast wat ervaring op te doen met een monarchie. Een soortgelijke veronachtzaming treft de door Lodewijk ingevoerde vorstelijke representatie, toch een interessant voorbeeld van 'invented tradition.'
In 2006 was het precies tweehonderd jaar geleden dat de republiek onder leiding van Lodewijk Napoleon werd omgevormd tot een koninkrijk. Deze ingrijpende gebeurtenis, die zeker ook voor het Nederlandse culturele leven een wezenlijk verschil heeft gemaakt, is het onderwerp van dit Nederlands Kunsthistorisch Jaarboek.
De algemene achterlig
... (Lees verder)gende vraag is: hoe heeft Lodewijk Napoleon vorm gegeven aan het door hem voorgestane, 'nationale koningschap'? Aan de hand van veel nieuw bronnenmateriaal worden onderwerpen besproken als: de nationale kunst- en nijverheidstentoonstellingen, de ridderorden, de moderniseringsplannen ten aanzien van Amsterdam, de modernisering van de architectuur en architectuuropleiding, de herbouwplannen voor Leiden, de katholieke hofkappellen, de inrichting van de paleizen en de hofétiquette.
Pagina's
336
Conditie
Goed
Prijs
€ 175,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.