Onze boeken

125 jaar openbaar kunstbezit

Door Peter Hecht

Categorie
Algemeen Kunst
Boeknummer
#231977
Titel
125 jaar openbaar kunstbezit. Met steun van de Vereniging Rembrandt
Auteur
Hecht, Peter
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Zwolle, Waanders
Jaar van uitgave
2008
ISBN10
904008517X
ISBN13
9789040085178
Taal
Nederlands
Samenvatting
Duizenden kunstwerken in Nederlands openbaar bezit, van Vermeers Liefdesbrief tot Jeroen Bosch' Verloren Zoon, zijn verworven 'met steun van de Vereniging Rembrandt.' Wat dat betekent, en hoe dat in zijn werk ging en nog altijd gaat, daarover vertelt dit boek.
Het laat zien hoe de Vereniging het Rijksmuseum Amsterdam in 1900 hielp bij het kopen van zijn eerste Rembrandt, maar ook dat het niet bleef bij de zorg om behoud en terugkeer van het artistieke erfgoed. Het verzamelen van andere oude en niet-westerse kunst werd later even enthousiast gesteund, en na de Tweede Wereldoorlog gold dat ook voor de moderne kunst.
Bij haar oprichting in 1883 verdubbelde de Vereniging op een enkele avond het aantal tekeningen in het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum. Ter gelegenheid van haar honderd
... (Lees verder)ste verjaardag steunde zij het Stedelijk Museum in Amsterdam met de verwerving van twee schilderijen van De Kooning. Zo jong is het Nederlands openbaar kunstbezit, en zo vitaal is de Vereniging Rembrandt. Haar geschiedenis is ook een geschiedenis van smaak, beleid en mecenaat, en avontuurlijk bovendien.
Pagina's
247
Conditie
Goed
Prijs
€ 7,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.