Onze boeken

C.B. van der Tak. Stadsarchitect tussen modernisme en traditie 1929-1945

Door Anton Groot e.a.

Categorie
Algemeen Architectuur & Bouwkunde
Boeknummer
#217556
Titel
C.B. van der Tak. Stadsarchitect tussen modernisme en traditie 1929-1945
Auteur
Groot, Anton & Max Cramer
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Thoth, Bussum
Jaar van uitgave
2007
ISBN10
9068684493
ISBN13
9789068684490
Taal
Nederlands
Samenvatting
In Amersfoort zijn vanaf de negentiende eeuw toonaangevende bouwmeesters aangetrokken om de ruimtelijke kwaliteiten van de stad te versterken. Tussen 1929 en 1945 heeft ir. C. B. van der Tak jr. (1900-1971) in zijn functie van stadsarchitect en directeur Bouw- en Woningtoezicht een grote stempel op Amersfoort gedrukt. Hij realiseerde niet alleen een groot aantal openbare gebouwen in een zakelijk-expressionistische stijl, maar was ook betrokken bij de stedenbouwkundige projecten. Door zijn lidmaatschap van de NSB tijdens de laatste oorlogsjaren kon hij na de oorlog zijn ambtelijke carrière niet voortzetten.
Na een periode waarin hij niet als architect werkzaam kon zijn, hervatte hij in de jaren vijftig op bescheiden schaal zijn praktijk. Zo ontwierp hij in Amersfoort de eerste servi
... (Lees verder)ceflat van Nederland. Nadat in de jaren tachtig een aantal van zijn gebouwen op de monumentenlijst was geplaatst, begon weer langzaam belangstelling voor het werk van deze begaafde stadsarchitect te ontstaan. Hierbij rees de vraag hoe men naast zijn werk zijn persoon moest waarderen.
Deze rijk geïllustreerde monografie geeft een volledig overzicht van het oeuvre van Van der Tak met projecten zowel in als buiten Amersfoort. Daarbij wordt onder andere ingegaan op zijn esthetische ontwikkeling, zijn belang voor de ontwikkelingsgeschiedenis van de stad Amersfoort en de betekenis van de oorlogsjaren voor de waardering van zijn werk.
Pagina's
462
Conditie
Goed
Prijs
€ 12,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.