Onze boeken

Middeleeuwse borduurkunst uit de Nederlanden

Door Micha Leeflang e.a.

Categorie
Tapijten & Textiel
Boeknummer
#331311-KJ25
Titel
Middeleeuwse borduurkunst uit de Nederlanden
Auteur
Leeflang, Micha & Kees van Schooten
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Zwolle : Wbooks
Jaar van uitgave
2015
ISBN10
9462580804
ISBN13
9789462580800
Taal
Nederlands
Beschrijving
Paperback met flappen, rijk geïllustreerd in kleur, 4to.
Samenvatting

Dit boek geeft inzicht in een vrijwel onbekend aspect van de (kunst)geschiedenis: de middeleeuwse borduurkunst. Liturgische gewaden, ofwel paramenten, waren in de middeleeuwen bijzonder waardevol, zowel door het gebruikte materiaal en de gemaakte arbeidskosten als door de artistieke kwaliteit. Priesters, bisschoppen en kardinalen dragen de gewaden tijdens de katholieke eredienst. De kostbare gewaden vormden een eerbetoon aan God, maar ook raakten de gelovigen erdoor geïmponeerd. Kosten noch moeite werden immers gespaard. De meeste liturgische gewaden zijn gemaakt van fluwelen goudbrokaat, dat werd geïmporteerd uit Italië, en voorzien van geborduurde applicaties met gouddraad en zijde door gespecialiseerde vakmensen uit de Nederlanden. De ontwerpen voor de borduurwerken zij
... (Lees verder)n van onder anderen de Meester van Alkmaar (werkzaam ca. 1490-1510) en Jacob Cornelisz van Oostsanen (ca. 1475-1533). In tien essays worden gebruik, context, relatie tussen ontwerper en borduurder, borduurtechnieken, aspecten van conservering en restauratie en de verzamelgeschiedenis van het middeleeuwse kerkelijke textiel op heldere wijze uiteengezet. Over de auteur: Micha Leeflang en Kees van Schooten zijn verbonden aan Museum Catharijneconvent.
Pagina's
270
Conditie
Goed
Prijs
€ 27,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.