Onze boeken

Panden die verhalen: een kleine oorlogsgeschiedenis van de Utrechtse Maliebaan

Door Wout Buitelaar

Categorie
Utrecht
Boeknummer
#328443-VA26
Titel
Panden die verhalen: een kleine oorlogsgeschiedenis van de Utrechtse Maliebaan
Auteur
Buitelaar, Wout
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Utrecht : Stichting Matrijs
Jaar van uitgave
2008
ISBN10
9053453458
ISBN13
9789053453452
Taal
Nederlands
Beschrijving
Originele bedrukte hardcover, illustraties in z/w, 8vo.
Samenvatting

Panden die verhalen vertelt de oorlogsgeschiedenis van een markante Utrechtse laan, de Maliebaan. Het is een verhaal over bezetting en verzet, over 'de Beweging' en 'de tegenbeweging' in een straat. Aan de Maliebaan stonden tijdens de oorlogsjaren de kantoren van onder andere de NSB en de Germaanse SS. Vanaf het Maliebaanstation werd het grootste deel van de Joodse Utrechtse bevolking gedeporteerd. Op de Maliebaan groeide ook het protest. 'Dr. Max' was een spil in het verzet. Er werd een illegale uitgeverij (De bezige Bij) opgericht. Predikant Gerrit Oberman, zowel de 'roomse' als de 'rode' dominee genoemd, woonde er, evenals de grootindustrieel Frits Fentener van Vlissingen. Deze hield er een geheel eigen handelswijze op na: meewerken door tegenwerken en tegenwerken door meewerken. Het
... (Lees verder)boek geeft een fascinerende kijk op de tweezijdigheid van een Utrechtse straat, die onder zijn bomen de uitersten van de WO II herbergde.
Pagina's
138
Conditie
Goed
Prijs
€ 20,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.