Onze boeken

Gesneuvelde waarheid: het gemankeerde nieuws van kranten en verzetsbladen tijdens de septemberdagen van 1944 *GESIGNEERD*

Door Wim van Zanten

Categorie
WO II
Boeknummer
#324141-KB26
Titel
Gesneuvelde waarheid: het gemankeerde nieuws van kranten en verzetsbladen tijdens de septemberdagen van 1944 *GESIGNEERD*
Auteur
Zanten, Wim van
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Doorwerth : Doornweerdje
Jaar van uitgave
2017
ISBN10
9082579022
ISBN13
9789082579024
Taal
Nederlands
Beschrijving
Paperback, illustraties in z/w, 4to. Gesigneerd met klein opdrachtje (Veel aandacht!") door de auteur op de Franse titelpagina.
Samenvatting
Wat schreven de kranten en verzetsbladen vanaf 17 september 1944 over het geallieerde offensief onder de naam “Market Garden”, samenvattende naam van de op die dag beginnende luchtlandingsoperaties “Market” en het grondoffensief vanuit België “Garden”? Daarmee zou ons land worden bevrijd, hoopte en dacht het Geallieerde Commando en het Nederlandse volk. Het bleek na 26 september van dat jaar een ijdele hoop en wishful thinking. Slechts een gedeelte van ons land beneden de grote rivieren werd bevrijd.

De op diezelfde dag beginnende, door de Nederlandse Regering in Londen uitgeroepen, Spoorwegstaking werd verwelkomd door de verzetsbladen, veroordeeld en weggehoond in de kranten. De meest Duitsgezinde kranten wijdden er speciale artikelen aan waarin
... (Lees verder) de stakers werd verweten verantwoordelijk te zijn voor een mogelijke hongersnood.

Een lange digitale ontdekkingsreis in de krantenarchieven leverde vooral 'gemankeerd nieuws' op. Gemankeerd, niet alleen door het met elkaar in tegenspraak zijnde “Oorlogsnieuws” van kranten enerzijds en van het “verzet” anderzijds, maar ook door de gebrekkige kennis van feiten en omstandigheden.

De toenemende triomfantelijke toon van de Wehrmachtsberichten in de kranten na 20 september, vooral na de terugtocht van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie over de Rijn in de nacht van 25 op 26 september 1944 waarbij de “Deutsche Zeitung in den Niederlanden” uitblinkt met schreeuwerige koppen. In schril contrast daarmee de berichten van de verzetsbladen die spreken over “heldendom” en “heroïsche” strijd bij de Rijnbrug in Arnhem en in de perimeter in Oosterbeek.

Dit boek bevat slechts een keuze uit de vele pagina's nieuws. Maar daarnaast ooggetuigenverslagen van burgers en militairen van de harde realiteit in die dagen in Arnhem en Oosterbeek, een enkele keer in de Engelse taal.

Want zij vochten, tien dagen, tien nachten lang
en menigeen die bezweek.
Maar zij hielden stand, voor Nederland
Bij Arnhem en Oosterbeek.

De auteur, Wim van Zanten, is geboren in Oosterbeek. Hij woonde tijdens de Slag om Arnhem met zijn ouders en broer in de Cornelis Koningstraat 20 in Oosterbeek. Zij evacueerden naar 't Loo in Apeldoorn op 27 September 1944 en keerden in mei 1945 terug naar Oosterbeek. Hij adopteerde op 25 september 1945, tijdens de eerste herdenkingsdienst van de Slag om Arnhem, op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek het graf van Cpl. William Leslie George (Joe) Simpson. Deze, en andere in het voorwoord omschreven gebeurtenissen waren voor hem de motieven voor het schrijven dit boek.
Pagina's
280
Conditie
Goed
Prijs
€ 15,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.