Onze boeken

Gevelstenen van Hans 't Mannetje

Door Ina Wilbrink e.a.

Categorie
Algemeen Architectuur & Bouwkunde
Boeknummer
#319270-KN18
Titel
Gevelstenen van Hans 't Mannetje
Auteur
Wilbrink, Ina & Hans 't Mannetje & Wim Ruigrok (Fotografie)
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Zutphen : Walburg Pers
Jaar van uitgave
2007
ISBN10
9057304953
ISBN13
9789057304958
Taal
Nederlands
Beschrijving
Originele linnen band met opgeplakte plaat, leeslint, veel kleurenillustraties, één van de 750 genummerde linnen exemplaren, dit is nummer 62, 4to.
Samenvatting
Kijken naar de gevelstenen van Hans 't Mannetje is binnentreden in een bijzonder universum. Bijzonder is de omvang van zijn oeuvre en de technische virtuositeit, maar vooral de zeggingskracht en de verrassende actualiteit van zijn stenen spreken tot de verbeelding.
't Mannetje haalde het genre uit de sfeer van Oud-Hollandse nostalgie, kwam tot vernieuwing van het medium en voorzag het van een eigen grammatica. Hij geeft onverwachte wendingen aan vertrouwde begrippen en zegswijzen, brengt bijbelteksten en spreekwoorden tot leven met hedendaagse voorwerpen, maar koppelt even gemakkelijk bijna vergeten ambachten en gereedschappen aan actuele verschijnselen. Zijn oeuvre telt inmiddels bijna tweehonderd stenen.

Deze uitgave geeft een compleet overzicht van de gevelstenen die de kunstenaar s
... (Lees verder)inds de jaren zestig maakte. Oud-Volkskrant fotograaf Wim Ruigrok fotografeerde de verschillende gevelstenen. De kunstenaar zelf heeft de foto's voorzien van een iconografische beschrijving en gaat in op de 'grammatica' van de gevelsteen, de belettering en het polychromeren. Ina Wilbrink heeft samen met 't Mannetje gezorgd voor een beschrijving van biografie en beroepsontwikkeling van de kunstenaar. Daarnaast geeft ze van een aantal stenen een uitgebreide beschrijving.

Hans 't Mannetje (1944) bekwaamde zich onder meer bij Hildo Krop, de laatste Amsterdamse stadsbeeldhouwer. Sinds 1986 wijdt hij zich volledig aan de moderne gevelsteen en heeft een zelfstandige beeldhouwerspraktijk.
Pagina's
127
Conditie
Goed
Prijs
€ 40,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.