Onze boeken

Willem A. Maas: leven en werk van een Utrechts architect *GESIGNEERD*

Door Marie-Thérèse van Thoor

Categorie
Algemeen Architectuur & Bouwkunde
Boeknummer
#311175-KL4
Titel
Willem A. Maas: leven en werk van een Utrechts architect *GESIGNEERD*
Auteur
Thoor, Marie-Thérèse van
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Utrecht : Stichting Matrijs
Jaar van uitgave
2011
ISBN10
9053454152
ISBN13
9789053454152
Taal
Nederlands
Beschrijving
Originele bedrukte hardcover, (paginagrote) illustraties in kleur en z/w, 4to. Gesigneerd met opdrachtje voor Liesbeth [Brandrt Corstius] door Marie-Thérèse van Thoor op het schutblad.
Samenvatting

Willem Arnoldus Maas (1897-1950) was een modern, technisch en vernieuwend architect die leefde en werkte in Utrecht. Net als veel van zijn tijdgenoten streefde hij naar licht, lucht en ruimte in de architectuur. Gebouwen dienden volgens hem functioneel, praktisch en flexibel te zijn. Zo ontwikkelde Willem Maas voor een Utrechtse openluchtschool een ingenieus klap- en schuifwandensysteem, het 'systeem Maas', waarmee een ruimte flexibel kon worden ingedeeld. In zijn ziekenhuizen en sanatoria paste hij varianten van dit systeem toe. Dit innovatieve ontwerp bracht hem nationale en internationale roem. In de jaren van het interbellum stond Willem Maas midden in het Utrechtse culturele leven. Hij was overtuigd katholiek en maatschappelijk en sociaal geëngageerd. Maas stond aan de wieg van
... (Lees verder) het vooruitstrevende katholieke tijdschrift De Gemeenschap waarbij ook niet-katholieken, zoals Gerrit Rietveld, een tijdlang betrokken waren. In dit boek staan leven en werk van Willem Maas centraal. Naast stilistische, typologische en technische aspecten van zijn ontwerpen, komen Maas' gedachten over architectuur, maatschappij en politiek aan bod. Willem Maas' overtuigingen en werk maken duidelijk dat hij een plaats verdient in de geschiedenis van de moderne Nederlandse architectuur.
Pagina's
160
Conditie
Goed
Prijs
€ 20,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.