Onze boeken

Here are the young men: where have they been?

Door Claire Felicie

Categorie
Fotografie (Kunst)
Boeknummer
#305147-KJ8
Titel
Here are the young men: where have they been?
Auteur
Felicie, Claire
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Eindhoven : Galerie Penninbgs
Jaar van uitgave
2013
ISBN10
9462280657
ISBN13
9789462280656
Taal
Engels
Beschrijving
Original boards, illustrated with (full page) photographs in b/w and some in colour, 4to.
Samenvatting
In het kader van haar fotoproject bezoekt fotograaf/kunstenaar Claire Felicie in juni 2010 de jonge mannen van de 13e infanteriecompagnie van het Korps Mariniers in Afghanistan. De jongens verblijven op de thuisbasis van de mariniers: de vooruitgeschoven post Combat Outpost Tabar in Uruzgan. Van de eenheid zijn dan reeds vijf jongens gewond geraakt. In april van datzelfde jaar zijn twee mariniers van de 13e infanteriecompagnie met hun Vikingvoertuig op een bermbom gereden en gedood. Hun dood heeft een grote impact op de groep.

Het Korps Mariniers is een elite-eenheid die geen vrouwen toelaat. De opleiding geldt als een van de zwaarste van de Nederlandse krijgsmacht. In haar fotoserie Here are the Young Men onderzoekt Claire Felicie wie de jonge mannen zijn die voor deze opleiding kiezen
... (Lees verder) en hoe ze een uitzending naar een oorlogsgebied doorstaan. Daarvoor fotografeerde ze de mariniers van de 13e infanterie compagnie voor, tijdens en na hun uitzending naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Naast de mannen zelf fotografeerde Felicie ook hun talisman en de 'boodschap voor een geliefde' die ze hen vroeg te schrijven.

De tentoonstelling in de Melkweg Galerie is de uitkomst van het project dat Here are the Young Men is. De centrale vraag die nu aan de orde komt is: is er iets te zien tussen het gezicht van voor, tijdens, en na de uitzending? De dubbelportretten en drieluiken die deze vraag onderzoeken, worden getoond in een context van portretten aan het front, foto's van de 'geluksdingetjes' (talismannen), en de 'boodschappen aan een geliefde'.

De titel Here are the Young Men is ontleend aan de openingszin van de song 'Decades' (1980) van de legendarische band Joy division. Een selectie van dit werk was op de manifestatie 'Warzone' van het fotofestival Noorderlicht te zien en is opgenomen in het gelijknamige boek 'Warzone' (uitgeverij Auralis Borealis, 2010).

Claire Felicie (1966) - autodidact - studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 2003 had ze haar eerste solo-expositie in de Melkweg Galerie. Daarna volgden vele exposities in het hele land als ook presentaties en publicaties. Haar werk bevindt zich in particuliere en in bedrijfscollecties. Claire Felicie wordt vertegenwoordigd door Galerie Pennings in Eindhoven.
Pagina's
-
Conditie
Goed
Prijs
€ 30,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.