Onze boeken

Beschieting trein in Amstelveen op 9-9-1944: "Het ware verhaal over de trein uit Aalsmeer"

Door J.J. Spaargaren

Categorie
WO II
Boeknummer
#281559
Titel
Beschieting trein in Amstelveen op 9-9-1944: "Het ware verhaal over de trein uit Aalsmeer"
Auteur
Spaargaren, J.J.
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Aalsmeer, J.J. Spaargaren
Jaar van uitgave
2012
ISBN10
9080392901
ISBN13
9789080392908
Taal
Nederlands
Samenvatting
Op zaterdag 9 september 1944 is de trein van Aalsmeer naar Amsterdam bij de spoorwegovergang met de Handweg in Amstelveen om ongeveer 13.44 uur beschoten door drie geallieerde jagers. Hierbij zijn enige personenwagons, de bagagewagon, de stoomlocomotief en enkele gebouwen bij de overgang geraakt.

De trein is later weggesleept door een locomotief uit Amsterdam omdat de eigen locomotief kapot geschoten was. Onder de passagiers vielen dertien gewonden. Eén van hen was Jacob A. Spaargaren uit Aalsmeer, die levensgevaarlijk gewond raakte in de linkerlong. Hij is 2,5 uur later overleden. Een andere dode viel in de houtschuur van het carrosseriebedrijf bij de overgang op Handweg 4. Kees Terra werd op slag gedood door een treffer in het hoofd. Daarnaast zijn er diverse branden/brandjes o
... (Lees verder)ntstaan in zijn woonhuis met annex de werkplaats en wagons. Onder de gewonde passagiers waren verder een andere Aalsmeerder, Maarten Berghoef, en een Rijnsburgse bloemenhandelaar Cor Blase. De overige tien kwamen uit Amsterdam. Zij hadden voor het merendeel schotwonden in de onderbenen door de schuine inslag van de kogels.

Dit is in het kort wat op die zaterdag in de week van Dolle Dinsdag feitelijk gebeurd is. In het bekende boek van Tini Visser uit 1989 over de oorlogsjaren in Amstelveen: "Jaren van Verduistering. De Bezettingstijd in Amstelveen", op pagina's 392-393 staat hiervan een foutief verhaal. Hoe het echt gegaan is, is te lezen in: "Beschieting trein in Amstelveen op 9-9-1944. Het ware verhaal over de trein uit Aalsmeer", geschreven door Ir. J. J. Spaargaren J. Azn.
Pagina's
65
Conditie
Goed
Prijs
€ 30,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.