Onze boeken

Schilders van Amsterdam. Vier eeuwen stadsgezichten

Door Carole Denninger-Schreuder

Categorie
Schilderkunst
Boeknummer
#281491
Titel
Schilders van Amsterdam. Vier eeuwen stadsgezichten
Auteur
Denninger-Schreuder, Carole
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Bussum, Thoth
Jaar van uitgave
2000
ISBN10
9068682709
ISBN13
9789068682700
Taal
Nederlands
Beschrijving
Originele blauwe hardcover met zilveropdruk op rug, stofomslag, veel (paginagrote) illustraties in kleur, 8vo.
Samenvatting

Als er één stad veelbezongen is, is het wel Amsterdam. De schilderachtigheid van het 'Venetië van het noorden werd in de negen tiende eeuw ontdekt door buitenlandse kunstenaars als Whistler, Monet en Liebermann die in het verval van de oude stad de grandeur ontdekten van eeuwen daarvoor. Hollandse schilders als Breitner en Israëls werden door het turbulente stadsleven - dat zich kenmerkte door afbraak, bouwwerkzaamheden, paardentrams en verlichte pleinen en straten - geïnspireerd tot nieuwe schildersmotieven, die leidden tot hun mooiste werk. Ook in de zeventiende eeuw, de Gouden Eeuw, bruiste het leven in Amsterdam. De stad was het centrum van de wereldhandel en de rijkdom van de kooplieden manifesteerde zich in de bouw van schitterende grachtenwoningen. Koo
... (Lees verder)plieden en regenten gaven door hun opdrachten aan schilders de aanzet voor een nieuw thema in de schilderkunst: het stadsgezicht. Bekende schilders als jacob van Ruisdael en Mein Hobbema waagden zich aan het, nieuwe genre, maar de top werd gehaald door jan van der Heyden en de gebroeders Berckheyde. Hun fijn geschilderde, stemmingsvolle beelden van de markantste plekken in de stad dienden de schilders tot ver in de negentiende eeuw tot voorbeeld. Schilders van Amsterdam biedt een chronologisch overzicht van vier eeuwen Amsterdams stadsgezicht, van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw. Tegelijkertijd biedt het een kleurrijk overzicht van talrijke locaties die soms uit het stadsbeeld zijn verdwenen, vaak ingrijpend zijn veranderd en in een enkel geval de tand des tijds hebben doorstaan. Een must' voor liefhebbers van kunst én van Amsterdam!
Pagina's
159
Conditie
Goed — Naam/adres-stempeltje op tweede schutblad.
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.