Onze boeken

Plots hel het werd. Jacobus van Looy en de Battle of the Somme - Met een film van Leo van Maaren

Door Geert Buelens

Categorie
WO I
Boeknummer
#281064
Titel
Plots hel het werd. Jacobus van Looy en de Battle of the Somme - Met een film van Leo van Maaren
Auteur
Buelens, Geert
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam, Huis Clos, Rimburg
Jaar van uitgave
2016
ISBN13
978907902037
Taal
Nederlands
Beschrijving
+ DVD
Samenvatting


n het boek (onder redactie van Geert Buelens) en de documentaire (van Leo van Maaren) staat een gedicht van de schilder en schrijver Jacobus van Looy centraal. Na het zien van de The Battle of the Somme schreef Jacobus van Looy hierover het gedicht 'Het verhaal van de provinciaal', dat in 1917 in het tijdschrift De nieuwe gids verscheen. Van Looy beschrijft hierin de grote impact die de film op hem maakte. Dat Van Looy erg onder de indruk was van The Battle of the Somme blijkt uit de regel van het gedicht die de samenstellers van het boek en de film als titel voor hun mooie publicatie hebben gekozen: 'Plots hel het werd'.

In de documentaire, die als DVD bij het boek is gevoegd, wordt het gedicht gekoppeld aan de oorspronkelijke filmfragmenten van The Battle of the Somme. Hierdoor ko
... (Lees verder)mt het gedicht tot leven en is het alsof wij met, of naast, Van Looy in de bioscoop zitten. Aan de hand van interviews wordt in de documentaire ingegaan op de propagandastrijd tussen de verschillende landen tijdens en na de slag aan de Somme. Ook wordt uitleg gegeven over het gedicht van Jacobus van Looy.

Het boek bevat essays over Jacobus van Looy, de Eerste Wereldoorlog, The Battle of the Somme en de rol van het nieuwe medium film in de propagandastrijd in Nederland en Nederlands-Indië. Door aandacht voor de betekenis van Nederlands-Indië in de propagandaoorlog en als smokkelgebied wordt een interessant en nog weinig bekend stuk koloniale geschiedenis aangesneden. Uiteraard is ook het gehele gedicht 'Het verhaal van de provinciaal' in het boek opgenomen.
Pagina's
110
Conditie
Goed
Prijs
€ 12,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.