Onze boeken

Bewogen hart, verstilde ziel. Filosofische essays over religie en emotie

Door Desiree Berendsen e.a.

Categorie
Filosofie
Boeknummer
#278759
Titel
Bewogen hart, verstilde ziel. Filosofische essays over religie en emotie
Auteur
Berendsen, Desiree & Willem Lemmens & Ann van Eechaute & Walter van herck (red.)
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Budel, Damon
Jaar van uitgave
2006
ISBN10
9055736619
ISBN13
9789055736614
Taal
Nederlands
Samenvatting

Emoties genieten sinds de zestiger jaren een gestaag groeiende interesse, tegenwoordig staan ze in het brandpunt van de belangstelling. Er is een explosie van filosofische literatuur over het thema en sociologen beschrijven onze samenleving als een emotiecultuur. Ook in het geloof lijkt de subjectieve ervaring veld te winnen ten nadele van rituelen en dogmatiek. Het onderzoek naar de betekenis van emoties voor het religieuze leven is echter nog grotendeels onontgonnen. Wat zijn emoties? Kan de 'bewogenheid' van het religieuze leven gekarakteriseerd worden als 'emotioneel'? Gaat het hier om een eigensoortig type van emoties of gevoelens? Is deze hedendaagse interesse in emoties te vertalen in die voor, bijvoorbeeld, de traditionele notie van het hart? Zijn emoties inderdaad een uitgelezen
... (Lees verder) toegangspoort tot het geloof? Deze bundel is een neerslag van het recente onderzoek naar religie, emoties en passies van een aantal academici uit Vlaanderen, Nederland, Finland en Groot-Brittannië. Filosofische en psychologische emotietheorieën worden onderzocht op hun geschiktheid om het religieuze leven te benaderen. De historische betekenis en ontwikkeling van het emotieconcept worden geschetst. Ook wordt het emotieconcept vergeleken met centrale religieuze "affectieve" begrippen zoals het hart, liefde, overgave en passie.
Pagina's
211
Conditie
Goed
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.