Onze boeken

J.A. Comenius. Een brandend hart, Een helder hoofd, Een aantoonbare daad

Door H.P. Knevel e.a.

Categorie
Algemeen Astrologie & Spiritualiteit
Boeknummer
#278220
Titel
J.A. Comenius. Een brandend hart, Een helder hoofd, Een aantoonbare daad
Auteur
Knevel, H.P. & H. van Alderwegen
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Haarlem, Rozekruis Pers
Jaar van uitgave
2007
ISBN10
9067323322
ISBN13
9789067323321
Taal
Nederlands
Beschrijving
Symposionreeks.
Samenvatting

Na de Slag op de Witte Berg (1620) - die een einde maakte aan de korte regeerperiode van Frederik V van de Palts, de 'Winterkoning'- werd Comenius een 'eeuwige balling', die steeds op reis was, maar die nooit afliet te werken aan zijn ideaal. Hij vluchtte van Moravië naar Bohemen, daarna naar Polen, en van Engeland naar Duitsland; tot hij gedurende de laatste jaren van zijn leven relatieve rust vond in Nederland. Steeds als hij probeerde zijn Collegium Lucis (het College van het Licht) daadwerkelijk te stichten in een Europese stad, werd dit onmogelijk gemaakt door de politieke werkelijkheid van de dag, zoals bijvoorbeeld de Dertigjarige Oorlog of de Engelse burgeroorlog van Cromwell. Comenius ontwikkelde een didactiek om de jonge mens op te voeden in de richting van een algemene re
... (Lees verder)formatie van de wereld. Hij schreef over religie, politiek, en kunsten en wetenschappen. Deze algehele reformatie kon tot stand komen door middel van de pansofie, de 'alwetenschap', die alle disciplines op een hoger niveau met elkaar verbond. Met de universele wijsheid die aan de pansofie ten grondslag ligt, en met het hart volkomen gericht op en toegewijd aan God, het hoogste principe - zo was zijn vaste overtuiging - zou een verdere en verregaande hervorming van de maatschappij werkelijkheid kunnen worden.
Pagina's
72
Conditie
Goed
Prijs
€ 12,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.