Onze boeken

Kunstenaars op vakantie . . . Of op zoek naar inspiratie? en Schilders van de polder

Door Renée Smithuis

Categorie
Schilderkunst
Boeknummer
#275620
Titel
Kunstenaars op vakantie . . . Of op zoek naar inspiratie? en Schilders van de polder
Auteur
Smithuis, Renée
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Zoetermeer, Free Musketeers
Jaar van uitgave
2009
ISBN10
9048407117
ISBN13
9789048407118
Taal
Nederlands
Samenvatting
Over reizen en thuisblijven: van Paramaribo tot de polder
Zwervers waren het, zwervers tot in de verste uithoeken van Europa en verder. Was het hun onbedwingbare behoefte hun inspiratie elders op te doen, of wilden ze er "gewoon" even tussenuit?
Gaius Petronius, Romeins schrijver uit de eerste eeuw na Christus, schreef al: "Verlaat, jongeling, uw woonplaats en bezoek vreemde landen: de wereld zal groter voor u worden". Maar we kunnen het ook dichter bij huis zoeken waar onze eigen Allard Pierson het reizen als volgt omschreef: "Reizen is studeren in andere lichaamstoestand, is studie in beweging". En dat zou een goed antwoord kunnen zijn op de vraag waarom zoveel schilders in de eerste helft van de vorige eeuw de trein namen naar verre oorden. Het was dus ge
... (Lees verder)woon een wezenlijk onderdeel van hun studie.
Zo werd het eigenlijk al door de tijden heen gezien; immers ook in vroeger jaren zochten kunstenaars "in den vreemde" naar nieuwe inspiratie. Was daarbij eeuwenlang Italië hun meest favoriete doel, in de 20ste eeuw zou "la douce France" ongemerkt die rol van Italië overnemen.
Dat betrof dus de reizen. Er is in ons museum nog een mooie tentoonstelling te zien en die betreft: de Noordhollandse polder uit de eerste helft van de vorige eeuw.
De polder, bezongen in alle seizoenen en op alle manieren vertaald. Door veel schilders van de Bergense School van Gestel tot Weijand. Maar er was er één onder hen die daarin heer en meester was, de ongekroonde koning van de polder Arnout Colnot.
Twee tentoonstellingen in een museum. Geniet ervan
Pagina's
38
Conditie
Goed
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.