Onze boeken

Dolf Breetvelt: modernist in Nederland en Indië

Door R. Delvigne

Categorie
Schilderkunst
Boeknummer
#275365
Titel
Dolf Breetvelt: modernist in Nederland en Indië
Auteur
Delvigne, R.
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam : Kit Publishers
Jaar van uitgave
2008
ISBN10
906832618X
ISBN13
9789068326185
Taal
Nederlands
Beschrijving
Paperback met flappen, illustraties in kleur, klein 4to.
Samenvatting
Dolf Breetvelt (1892-1975) bouwde voor de oorlog in Indië een grote naam op als kunstschilder. Hij wist Indische thema's op een moderne, geheel eigen wijze weer te geven. Met zijn surrealistisch werk sloot Breetvelt, evenals Ouborg, bij de avant garde in Europa aan.
Reizen door Azië en Afrika wakkerden zijn belangstelling aan voor wat men toen primitieve kunst noemde, en daarmee voor de abstractie. Terug in Nederland ging Breetvelt na de oorlog abstract werken. Op exposities in het Stedelijk hingen zijn schilderijen broederlijk naast die van Karel Appel. Door het publicitaire geweld van de Cobra-beweging zijn Vrij Beeldende kunstenaars als Breetvelt enigszins in de vergetelheid geraakt. Dit boek maakt duidelijk hoe onterecht dat is. Zijn kleurrijke schilderijen en gedurfde beeld
... (Lees verder)en in tropisch hout hebben niets aan kracht ingeboet.
In deze publicatie zijn voor het eerst zowel het Indische figuratieve werk alsook de Nederlandse abstracte kunstwerken bijeengebracht.
Pagina's
111
Conditie
Goed
Prijs
€ 9,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.