Onze boeken

H.F. Boot: legendarisch leermeester van Kees Verwey

Door Michael Huig

Categorie
Schilderkunst
Boeknummer
#273898
Titel
H.F. Boot: legendarisch leermeester van Kees Verwey
Auteur
Huig, Michael
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Bussum, Thoth
Jaar van uitgave
1998
ISBN10
9068681966
ISBN13
9789068681963
Taal
Nederlands
Samenvatting
De Haarlemse schilder Kees Verwey is zich altijd verbonden blijven voelen met zijn leermeester Henri Boot.
Henri Boot, schilder van een groot oeuvre van merendeels doorwrochte stillevens, was een bizarre persoonlijkheid die in grote vervuiling leefde en zijn huis openstelde voor letterlijk elk levend wezen dat het behaagde er gebruik van te maken. Maar Boot was ook een organisator en bestuurder, die zitting had in de leiding van kunstenaarsverenigingen en die als begaafd en erudiet spreker grote indruk maakte op tijdgenoten en op de talrijke leerlingen die hij in zijn huis opleidde.
Boot was overtuigd pro-Duits en trad tijdens de bezetting toe tot de Kultuurraad. Na de bezetting werd hij hiervoor uitzonderlijk zwaar gestraft, maar na zeven jaar expositieverbod werd hem zijn collaboratie
... (Lees verder)vrij algemeen vergeven. Zwaar gestraft en ruimhartig vergeven - Henri Boot neemt hierdoor in de Nederlandse geschiedenis een unieke positie in.
Het boek voert de lezer door de Nederlandse kunstgeschiedenis in een aantal cruciale en turbulente decennia van onze eeuw. Het boek werpt licht op de tot heden duister gebleven figuur achter Verwey en verheldert daarmee een belangrijk aspect van Verwey's kunstenaarschap. Terloops gidst het de lezer door de kleine, maar uitzonderlijk ontwikkelde Haarlemse kunstwereld waarvan ook Lodewijk van Deyssel, Godfried Bomans, Mari Andriessen en Harry Mulisch deel uitmaakten.
Pagina's
126
Conditie
Goed — Naamstempeltje op schutblad.
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.