Onze boeken

Gevangen Beeld. Levensverhaal van Piet Klaver, ondernemende gevangene in Hitler's tuchthuis

Door Jos van der Wedden-Klaver

Categorie
WO II
Boeknummer
#270794
Titel
Gevangen Beeld. Levensverhaal van Piet Klaver, ondernemende gevangene in Hitler's tuchthuis
Auteur
Wedden-Klaver, Jos van der
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Zaltbommel, Aprilis
Jaar van uitgave
2008
ISBN10
9059942256
ISBN13
9789059942257
Taal
Nederlands
Samenvatting
Piet Klaver liet in 1960 naast zijn autobedrijf in Alkmaar ook een indrukwekkend archief na, opgeborgen in twee ordners. Uit de inhoud blijkt dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog lid was van de Ordedienst, een verzetsgroep die zich voornamelijk richtte op handhaving van de orde nadat de bezetter zou zijn verdreven. Maar een deel van hen hield zich ook bezig met het verzamelen van gegevens over vliegvelden, havens en duikbootbases. Voor deze in kaart gebrachte objecten zochten zij mogelijkheden om ze naar Engeland over te brengen. Piet Klaver probeerde daartoe, samen met enkele anderen, een vliegtuig te stelen van de Duitsers, om gegevens en ook vluchters naar de overkant te helpen. Helaas gaat het mis.
Hij wordt gearresteerd en belandt samen met 17 medestanders voor jaren in Hitlers gru
... (Lees verder)welijke gevangenissen.

Hoe doorstaat Piet deze tijd? Een gevangenis lijkt aanvankelijk redelijk veilig vergeleken met een concentratiekamp. Maar is dat ook zo? Hoe ontwikkelt zich het gevangeniswezen tijdens het bewind van Hitler? Het archief van Piet levert naast informatie ook veel vragen op. De nieuwsgierigheid van de schrijfster, dochter van Piet, is gewekt en via internet, archieven en bibliotheken vormt zich langzaam een beeld van de man die voor de oorlog al een ondernemer pur sang bleek; die in de crisisjaren een autobedrijf oprichtte waar hij het dealerschap van Dodge voor wist te verwerven en die alles kon repareren wat maar aan de mechanische automobielen van die tijd kapot kon gaan. Dat ondernemerschap legt hij niet af als hij gevangengenomen is. Het blijkt een levensreddende instelling, niet alleen voor hemzelf, maar ook voor zijn medegevangenen.

En hoe ondergaat zijn familie de oorlogsjaren? Uit de bewaard gebleven brieven van Piets broers en zus, die hij in de gevangenis ontvangt, is uit de eerste hand te lezen hoe de oorlog geleidelijk grip krijgt op hun bestaan. Je proeft de tijdsgeest waarbinnen de veranderingen onder Hitler mogelijk blijken, kortom, hoe het de familie vergaat in het Noord-Hollandse Opmeer, waar zij allen meewerken in het groot- gruttersbedrijf van hun vader Arie Klaver.

Komt er nog wat van Piets jonge autobedrijf terecht, nu hij tijdens de jaren van gevangenschap niet aan het roer kan staan van zijn onderneming? Hoe inspireert hij de mensen die er zijn blijven werken? En wat betekent het voor Piet om bij thuiskomst zijn bedrijf leeggeroofd terug te vinden?

Zestig jaar na dato komt de schrijfster in het bezit van het archief van haar vader. Daarmee begint haar zoektocht naar haar vaders verleden, dat op tal van momenten verrassende vondsten oplevert.
Zo blijkt zijn gevangenis in Siegburg nog te bestaan en zelfs in werking te zijn. Ze gaat erheen en bezoekt zijn cel. Ze ontmoet daar een vrouw die haar vader gekend heeft tijdens de oorlog en spreekt mensen waarvan hun ouders deel hadden aan het verhaal dat ze over haar vader schrijft.

Auteur Jos van der Wedden-Klaver is het tweede kind in de reeks van negen nakomelingen van Piet. Zij is beeldend kunstenaar geworden en woont in Zaltbommel. In het bedrijf van Piet Klaver heeft inmiddels de derde generatie het stokje overgenomen.
Pagina's
166
Conditie
Goed — Naam op schutblad.
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.