Onze boeken

Schoonheid voor het oprapen. Romeinse kunstjagers & hun navolgers

Door Fik Meijer

Categorie
Klassieke Oudheid
Boeknummer
#267108
Titel
Schoonheid voor het oprapen. Romeinse kunstjagers & hun navolgers
Auteur
Meijer, Fik
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep
Jaar van uitgave
2019
ISBN10
9025310397
ISBN13
9789025310394
Taal
Nederlands
Samenvatting
Zegevierende veldheren namen de fraaiste beelden mee naar Rome en toonden die in triomftochten aan het volk. Bij bepaalde senatoren ging hebzucht boven staatsbelang. Sommigen moesten zich daarvoor zelfs bij de rechtbank verdedigen. De beruchtste Romeinse kunstrover is Gaius Verres, van wie Cicero een onthutsend beeld schetst.
De Romeinse elite betaalde grof voor Griekse kunstobjecten. Sommige collecties waren beroemd. Talloze voorwerpen werden per schip naar Rome gebracht, maar een aantal heeft zijn bestemming nooit bereikt. Onderzoekingen op de zeebodem vertellen verhalen over exorbitant dure sculpturen, maar ook over gemengde ladingen met kunst voor liefhebbers met een kleine beurs.
Het Romeinse rijk ging ten onder, maar de praktijken van toen keerden terug. Napoleon bracht roofkunst u
... (Lees verder)it Italië naar het Louvre. Kunstenaars, architecten en gefortuneerde liefhebbers kochten vazen en beelden in Italië en Griekenland — en overschreden daarbij soms de grenzen van het betamelijke. De discussie over 'kunstrovers' gaat door tot op de dag van vandaag.
Pagina's
358
Conditie
Goed — Naam op schutblad.
Prijs
€ 12,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.