Onze boeken

Het einde van Johan van Oldenbarnevelt beschreven door zijn knecht Jan Francken

Door Thomas Rosenboom

Categorie
Geschiedenis Nederland
Boeknummer
#260789
Titel
Het einde van Johan van Oldenbarnevelt beschreven door zijn knecht Jan Francken
Auteur
Rosenboom, Thomas
Boektype
Gebonden hardcover
Druk
2e druk
Uitgeverij
Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep
Jaar van uitgave
2005
ISBN10
9025346855
ISBN13
9789025346850
Taal
Nederlands
Samenvatting
'Maak het kort, maak het kort!' waren de beroemde laatste woorden van een van de grootste staatslieden uit onze geschiedenis, Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Dankzij zijn knecht Jan Francken hebben we een persoonlijk verslag van zijn arrestatie, laatste dagen en terechtstelling. Dat geschrift is nu prachtig hertaald door Thomas Rosenboom, die eerder met veel succes hetzelfde deed met het journaal van Bontekoe.
Tot aan zijn dood was Van Oldenbarnevelt landsadvocaat van de Staten van Holland, maar zijn feitelijke macht reikte verder. Terwijl de jonge stadhouder Maurits zich vooral bezighield met de uitvoerende en militaire macht, dirigeerde Van Oldenbarnevelt de politiek. Lange tijd ging dat goed, maar na 1600 liep de spanning tussen de twee op.
Tijdens het Twaalfjarig Bestand kwam d
... (Lees verder)e definitieve breuk. Maurits maakte van de gelegenheid gebruik om zijn rivaal ter zijde te schuiven: Van Oldenbarnevelt werd gearresteerd en wegens hoogverraad ter dood veroordeeld.
Zijn trouwe knecht Jan Francken, die zijn heer tot op het schavot begeleidde, heeft de laatste maanden van Van Oldenbarnevelt zeer persoonlijk beschreven. Zijn ontroerende en indringende verslag is nu voorzien van noten en een toelichting van René van Stipriaan en hertaald door taalkunstenaar Thomas Rosenboom: 'Deze sfeer van onmacht en onwetendheid, enigszins vergelijkbaar met die in Het Proces van Kafka, krijgt met het almaar voortduren van de gevangenschap een steeds dreigender karakter, wat de tekst beslist een literaire kwaliteit verleent.'
Pagina's
103
Conditie
Goed — Ex libris in reliëf op schutblad.
Prijs
€ 5,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.