Onze boeken

Filmfront Weimar. Representaties van de Eerste Wereldoorlog in Duitse films uit de Weimarperiode (1919-1933)

Door Bernadette Kester

Categorie
WO I
Boeknummer
#258709
Titel
Filmfront Weimar. Representaties van de Eerste Wereldoorlog in Duitse films uit de Weimarperiode (1919-1933)
Auteur
Kester, Bernadette
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Hilversum, Verloren
Jaar van uitgave
1998
ISBN10
906550429x
ISBN13
9789065504296
Taal
Nederlands
Beschrijving
Los erratumblad.
Samenvatting

Sinds het bestaan van de cinematografie is oorlog een dankbaar onderwerp voor verfilming. Soms zijn films over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog of de Vietnamoorlog niet meer dan veredelde avonturenfilms, maar er zijn er ook die heftige reacties oproepen en leiden tot hernieuwde discussies over controversiële of verdrongen aspecten van dat specifieke verleden. Oorlogsfilms zeggen vaak meer over de tijd waarin ze gemaakt zijn dan over de oorlog die ze verbeelden. Dat geldt ook voor de ruim dertig Duitse films over de Eerste Wereldoorlog die gemaakt zijn tijdens de Weimarperiode. De Eerste Wereldoorlog is in de West-Europese geschiedenis van de twintigste eeuw een van de meest ingrijpende ervaringen geweest. Vooral in landen waar de oorlog op het eigen grondgebied is uitgevochten, l
... (Lees verder)eeft deze ervaring nog volop in het historisch bewustzijn. Omdat Duitsland werd aangemerkt als de belangrijkste veroorzaker van de oorlog en zelf een smadelijke nederlaag leed, heeft de Eerste Wereldoorlog in dat land een bijzondere betekenis gekregen. Het omstreden Verdrag van Versailles en de politieke context van de Weimarperiode droegen ertoe bij dat de herinnering aan de Grote Oorlog problematisch was. Dat zien we niet alleen gereflecteerd in de Duitse oorlogsfilms die in de periode 1919-1933 zijn gemaakt, maar ook in de talrijke reacties die in de pers verschenen. De films en kritieken die in dit boek besproken worden, geven een interessant beeld van de manier waarop Duitsland de Eerste Wereldoorlog trachtte te verwerken en van de betekenissen die aan dit verleden werden toegekend.
Pagina's
267
Conditie
Goed
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.