Onze boeken

'Ik heb u den Havelaar niet verkocht': Multatuli contra Van Lennep

Door Jan Bank e.a.

Categorie
Secundair
Boeknummer
#256812
Titel
'Ik heb u den Havelaar niet verkocht': Multatuli contra Van Lennep
Auteur
Bank, Jan & Leo Frijda - e.a.
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Amsterdam, Bas Lubberhuizen
Jaar van uitgave
2010
ISBN10
9059372395
ISBN13
9789059372399
Taal
Nederlands
Samenvatting
In 1860 spande Multatuli (Eduard Douwes Dekker) een proces aan tegen Jacob van Lennep over zijn auteursrecht op de Max Havelaar. Multatuli verklaarde op de zitting dat hij het handschrift niet aan Van Lennep had verkocht, maar de rechtbank besliste desalniettemin dat Van Lennep de rechten op het manuscript bezat.

Waren de rechters bevooroordeeld of hebben de advocaten misschien een steek laten vallen? Hoe zit het eigenlijk met Multatuli's rechten op de Max Havelaar? Hoe heeft men in de loop van de tijd tegen dit proces aangekeken?

Vanwege de vragen die het proces tot op de dag van vandaag oproept, worden nu alle processtukken bijeengebracht en voorzien van gezaghebbend commentaar. Dit proces afdoen als een juridische strijd om auteursrecht zou de zaak te kort doen en om die reden zal
... (Lees verder) deze rechtszaak ook worden beschreven vanuit een maatschappelijke en culturele context.

Een uitgave over het proces dat Multatuli tegen Jacob van Lennep aanspande om het eigendom van zijn Max Havelaar terug te krijgen, bezorgd en geplaatst in een breed (literair-)historisch perspectief.

Bijdragen van Marita Mathijsen, Jan Bank, Dik van der Meulen, David Peeperkorn, René Klomp, Robert Verhoogt, Ika Sorgdrager en Leo Frijda.
Pagina's
207
Conditie
Als nieuw
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.